Przepis na przekładane ciasto pomarańczowo-migdałowe
- 175 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka, roztrzepane
- 150 g maki samorosnącej
- 50 g mielonych migdałów
- kilka kropli ekstraktu z migdałów
- prażone płatki migdałowe do dekoracji
do przełożenia:
- 280 g serka cream cheese(ja użyłam serka philadelphia)
- 2 łyżki świeżo wycisniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 100 g cukru pudru, przesianego
Piekranik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o wymiarach 20 cm.
Na biszkopt ucieramy masło i cukier do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały i ekstrakt migdałowy i dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Wyciągamy ciasto z foremki i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia. Do serka dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka.
Biszkopt, kroimy w poprzek na pół, wykładamy połowę masy na pierwszy krążek i przykrywamy drugim. Pozostałą część masy serowej wykładamy na wierzch biszkoptu. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi ( u mnie posiekane migdały)
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"
mniamm
OdpowiedzUsuńPomarańczowy i migdałowy to super komponujące się smaki, ciacho musi być pycha.
OdpowiedzUsuńpiękne, na pewno upiekę!
OdpowiedzUsuńBardzo fajowe połączenie smaków! Ciacho prezentuje się mega smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńdrugie zdjęcie bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne połączenie ;).
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie :) i równie pysznie wygląda! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, bardzo delikatnie i pysznie.:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się.:)
bardzo smakowicie sie zapowiada:) i ten aromat pomaranczy... pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie. Uwielbiam ciasta z dodatkiem cytrusow, a pomarancze i migdaly wspaniale sie uzupelniaja.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo elegancko i smakowicie:) mniami:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń