Co do samych ciasteczek, są lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, bardziej przypominające ciasto niż klasyczne ciastko. W smaku, ze względu na użycie przyprawy do pierników, przypominają pierniczki. Sądząc po tempie w jakim znikały, były bardzo smaczne. Polecam i tym najmłodszym i tym trochę większym:)
Przepis na ciasteczka na maślance lekko piernikowe
- 6 łyżek masła, miękkiego
- 150 g cukru
- 150 ml maślanki
- 225 g maki
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy 2 blaszki do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem do białości, Dodajemy maślankę, ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i przyprawę do pierników i ubiajmy.
Wykładamy po 1 czubatej łyżce ciasta na blachę, pamiętając o zostawieniu sporych odstępów między ciastkami.
Pieczemy ok 10-15 minut, aż ciastka nabiorą złotej barwy. Studzimy kilka minut na blaszce, po czym przenosimy na kratkę.
Przepis dla mamy Nicolki i Natanka pochodzi z książki Hacqueline Bellefontaine "Cookies Galore"
Mowisz, ze takie znikajace? I do tego mega proste? Cos mi sie zdaje, ze bede musiala zrobic :)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że przy mnie bliźniaki nie miałyby szans... :-) Ale jak ktoś by tu miał jakieś wątpliwości, zawsze mogę stanąć w zawodach! :-) A tak w ogóle, to jeszcze dzisiaj je wypróbuję, pozdrawiam! Renata.
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! I na pewno są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńKurcze, zapowiadają się przepysznie :) Chętnie wypróbuje w weekend, naszło mnie na piernikowo-zimowe smaki :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasteczka i piękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńKochane dzieciaczki pozjadały ciacha i dla mnie nie zostało ;)
Te zdjęcia są urocze. :) A ciasteczka z pewnością pyszne.
OdpowiedzUsuńWyglądają super i wielkość jaką lubię, no i zapachniało mi Świętami przez tę przyprawę piernikową;)
OdpowiedzUsuń