odważnym polecam dłużej przetrzymać ciasto w piekarniku, ale to już nie będzie to samo...
Przepis na bazie przepisu Nigela Slatera na brownies z jeżynami, z Sainsbury's Magazine, September 2012
Przepis na brownies ze śliwkami
- 175 g ciemnej czekolady, w kawałkach
- 175 g miękkiego masła
- 5 dużych jajek
- 175 g drobnego cukru
- 75 g mielonych migdałów
- 100 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką prosku do pieczenia i szczyptą soli)
- 400 g śliwek
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 22 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników(można zrobić to również w tzw kąpieli wodnej). Odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy, ostrożnie dodajemy mielone migdały i mąkę.
Działając szybko ubijamy białka na sztywno i mieszamy(krótko) wraz ze śliwkami z czekoladową masą. Przekładamy masę do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30 minut(czas pieczenia można wydłużyć, jeśli chcemy mieć bardziej "suche" ciasto). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy a kwadraty.
Super pomysł ze śliwkami. Musze spróbować, zwłaszcza,że brownies uwielbiamy.
OdpowiedzUsuńRobiłam z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, wiec może czas na śliwki?
Pysznie wygląda u Ciebie.
Pozdrowienia:)
a właśnie szukam czegoś na pomysł na śliwki.
OdpowiedzUsuńCiasto idealne :)
OdpowiedzUsuńSkoro mozna z malinami, to czemu nie ze sliwkami? Musze koniecznie wyprobowac!
OdpowiedzUsuń