czwartek, 27 września 2012

Raita z pomidorami, ogórkiem i cebulą

Raita, to indyjska potrawa podawana z daniem głównym, jako jego dodatek. Taki rodzaj "surówki". Zanurzone w dużej ilości jogurtu warzywa, w połączeniu z typowymi dla kuchni indyjskiej ziołami i przyprawami świetnie pasują do wszelkich indyjskich dań. Na zdjęciu raita z mniejszą ilością jogurtu, z pełną jego ilością warzywa są prawie niewidoczne:)
Przepis z książki Anjum Anand "Indian Food Made Easy"

Raita z pomidorami, ogórkiem i cebulą


Przepis na raitę z pomidorami, ogórkiem i cebulą
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • kawałek ogórka(ok 12,5 cm), obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki prażonego, sproszkowanego kuminu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

Mieszamy wszystkie warzywa z kolendrą i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Posypujemy chilli.

6 komentarzy:

  1. mniam mniam :) bardzo lubie sobie taką podjadać

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo :) to musi dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak prosto i jakże pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raitę, dobrze schłodzoną, można użyć jako zupy-chłodnika w gorący dzień. Tak jedliśmy w Indiach. Pyszna. Kolendry dodawać ostrożnie, bo nie każdy lubi.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)