Przepis z książki Anjum Anand "Indian Food Made Easy"
Przepis na raitę z pomidorami, ogórkiem i cebulą
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- kawałek ogórka(ok 12,5 cm), obrany i pokrojony w kostkę
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 - 3/4 łyżeczki prażonego, sproszkowanego kuminu
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
Mieszamy wszystkie warzywa z kolendrą i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Posypujemy chilli.
mniam mniam :) bardzo lubie sobie taką podjadać
OdpowiedzUsuńpodjadłabym z rozkoszą.
OdpowiedzUsuńfajne:)
OdpowiedzUsuńooo :) to musi dobrze smakować!
OdpowiedzUsuńJak prosto i jakże pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńRaitę, dobrze schłodzoną, można użyć jako zupy-chłodnika w gorący dzień. Tak jedliśmy w Indiach. Pyszna. Kolendry dodawać ostrożnie, bo nie każdy lubi.
OdpowiedzUsuń