Przepis z książki Mriduli Baljekar "Curry lover's cookbook"
Przepis na ryż z kurczakiem po indyjsku
- 400 g (2 szklanki) ryzu basmati
- 75 g ghee lub masłą
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1/4 łyżeczki wymieszanych ziaren czarnuszki(nigella seeds) i gorczycy(mustard seeds)
- 3 liście curry (dałam suszone)
- 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka zmiażdzonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 pomidory, pokrojone na plastry
- 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
- 10 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku, rozmrożonego
- 175 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 2 zielone papryczki chilli, posiekane
- 700 ml (3 szklanki) wody
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, po czym namaczamy przez 30 minut. Odcedzamy i zostawiamy w durszlaku.
Rozgrzewamy ghee lub masło na patelni i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy ziarna czarnuszki i gorczycy, liście curry, imbir, czosnek, mieloną kolend, proszek chilli i sól. Smażymy mieszając około 2 minut na małym gazie. Dodajemy pomidory, ziemniaka, groszek i kurczak i dobrze wszystko mieszamy. Dodajemy ryż i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy kolendrę i papryczki chilli. Mieszamy i smażymi mieszając przez 12 minutę. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze 6-8 minut. Podajemy.
Swietne, aromatyczne i sycace. Lubie takie dania!
OdpowiedzUsuńPycha! Wpraszam sie na obiad :))
OdpowiedzUsuńWow, ile przypraw! Musi wspaniale pachnieć i smakować :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuń