Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
Przepis na ciasto migdałowe z gruszkami
- 175 g masła, miękkiego
- 175 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 3 jajka, roztrzepane
- 175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
- 1 do 4 gruszek, w zależności od wielkości(całość o wadze 300 g)
- 2 łyżki mleka
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę w wymiarach 20 cm. Nastawiamy piekarnik na 180 st C.
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem z wanilli przez kilka minut do białości, po czym stopniowo dodajemy jajka. Mieszamy z maką, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Obieramy gruszkę(ja użyłam czterech małych gruszek, nieobrane przekroiłam na pół, ściełam po jednym cienkim plastrze z każdej połówki wraz z pestkami i ogonkiem i wykorzystałam je na wierzch, pozostałe części obrałam i skroiłam jak w przepisie) i wykrawamy pestki, jedną czwartą gruszki kroimy w cieńkie plastry, pozostałe części kroimy w kostkę. Pokrojone gruszki mieszamy z masą dodając jednocześnie mleko. Wylewamy masę do przygotowanej foremki. Układamy gruszki w plasterkach na wierzchu i bardzo lekko dociskamy. Pieczemy ok 1- 1 1/4 godziny. Wierzch można posmarować łyżką ciepłej konfitury z moreli.
mmmmmm migdałowe, takie jak lubię, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńprezentuje sie rewelacyjnie! gruszka i migdał to naprawdę udany duet ;]
OdpowiedzUsuńoj, trzeba zakupic gruszki :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Piękne zdjęcia Ewenko.
OdpowiedzUsuńTe gruszki zatopione w cieście wyglądają uroczo.:)
Pozdrowienia:)
Ciasta z gruszkami są po prostu przepyszne! :-) U mnie tez dziś gruszki na tapecie:-)) A Twój przepis wart zapamiętania:-).
OdpowiedzUsuńU mnie dość podobne, ze śliwkami. Już wiem, które będzie następne :). Wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia, piekne ciasto. Sezon na gruszki uwazam za otwarty :)
OdpowiedzUsuńmmm... pycha:)
OdpowiedzUsuń