piątek, 21 września 2012

Szpinak i por w beszamelu

Ta potrawa nie należy może do tych najlepiej wyglądających, ale jest za to bardzo smaczna. Można ją potraktować jako samodzielne danie, ale ja przygotowałam je jako tzw jarzynkę na ciepło do grilowanego mięsa. Smażony por w beszamelowym sosie ( w tym przepisie wykonanie jego jest bardzo proste i szybkie) ze szpinaku i mamy świetny dodatek do mięsa lub sadzonego jajka.
Przepis z książki "Three good things" Hugh Fearnley-Whittingstalla

Szpinak i por w beszamelu

 
Przepis na szpinak i por w beszamelu

  •  250 g szpinaku, bez twardych łodyżek
  • 2-3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki


na sos beszamel:

  • 200 ml pełnego mleka
  • kawałek cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 25 g masła
  • odrobina oleju
  • 25 g maki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz


Szpinak płuczemy i mokry wkładamy do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy. Gdy nie będzie już zbyt gorący, odcedzamy w rękach nadmiar płynu i grubo siekamy.
Przygotowujemy beszamel. Mleko z kawałkiem cebuli i liściem laurowym podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy.
W międzyczasie podgrzewamy masło z olejem w dużej patelni na średnim ogniu, dodajemy pora, zmniejszamy gaz i przykrywamy. Podgrzewamy delikatnie przez 6-8 minut, aż pory będą miękkie. Mieszamy dokładnie z mąką i gotujemy kilka minut często mieszając, dolewamy trzecią część gorącego mleka, energicznie mieszając, po czym powtarzamy czynność z pozostałym mlekiem.
Gdy sos jest gładki, podgrzewamy go jeszcze 3-4 minuty, często mieszając. Mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

7 komentarzy:

  1. Świetne danie! uwielbiam zarówno pora jak i szpinak, ale razem ich jeszcze nie jadłam. W kremowym sosie muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam beszamel w połączeniu ze szpinakiem. Te dwie rzeczy po prostu są idealnie do siebie dopasowane. I jeszcze tylko makaron... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się! Szpinak jest bardzo smaczny i nawet moje dziecko przekonało się do niego jedząc lasagne :)
    Miłego dnia Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak beszamelu nigdy nie robiłam ale jestem otwarta na nowości.
    A danie nie uważam za 'niewyglądające', szpinak to szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie pierwsza klasa.
    Fajny sposób przygotowania beszamelu.
    Lubię taki z cebulką i czosnkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. połaczenie wydaje się byc naprawde wyjątkowe. no i ten kremowy beszamel...
    Ostatnio zastanawiam się nad połaczeniem lekko podgotowanej kalarepki w białym winie, posypanej koperkiem i własnie beszamelem. Chyba sprobuje dzieki Tobie

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)