Przepis z książki "Three good things" Hugh Fearnley-Whittingstalla
Przepis na szpinak i por w beszamelu
- 250 g szpinaku, bez twardych łodyżek
- 2-3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki
na sos beszamel:
- 200 ml pełnego mleka
- kawałek cebuli
- 1 liść laurowy
- 25 g masła
- odrobina oleju
- 25 g maki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Szpinak płuczemy i mokry wkładamy do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy. Gdy nie będzie już zbyt gorący, odcedzamy w rękach nadmiar płynu i grubo siekamy.
Przygotowujemy beszamel. Mleko z kawałkiem cebuli i liściem laurowym podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy.
W międzyczasie podgrzewamy masło z olejem w dużej patelni na średnim ogniu, dodajemy pora, zmniejszamy gaz i przykrywamy. Podgrzewamy delikatnie przez 6-8 minut, aż pory będą miękkie. Mieszamy dokładnie z mąką i gotujemy kilka minut często mieszając, dolewamy trzecią część gorącego mleka, energicznie mieszając, po czym powtarzamy czynność z pozostałym mlekiem.
Gdy sos jest gładki, podgrzewamy go jeszcze 3-4 minuty, często mieszając. Mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.
Świetne danie! uwielbiam zarówno pora jak i szpinak, ale razem ich jeszcze nie jadłam. W kremowym sosie muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam beszamel w połączeniu ze szpinakiem. Te dwie rzeczy po prostu są idealnie do siebie dopasowane. I jeszcze tylko makaron... :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Szpinak jest bardzo smaczny i nawet moje dziecko przekonało się do niego jedząc lasagne :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Ewenko:)
bardzo fajne bo i to i to lubie:)
OdpowiedzUsuńtak beszamelu nigdy nie robiłam ale jestem otwarta na nowości.
OdpowiedzUsuńA danie nie uważam za 'niewyglądające', szpinak to szpinak :)
Danie pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńFajny sposób przygotowania beszamelu.
Lubię taki z cebulką i czosnkiem:)
połaczenie wydaje się byc naprawde wyjątkowe. no i ten kremowy beszamel...
OdpowiedzUsuńOstatnio zastanawiam się nad połaczeniem lekko podgotowanej kalarepki w białym winie, posypanej koperkiem i własnie beszamelem. Chyba sprobuje dzieki Tobie