czwartek, 13 września 2012

Bubble and Squeak - ziemniaczano kapuściana zapiekanka

To już moja trzecia wersja tej ziemniaczanej zapiekanki na blogu. Była już wersja szkocka i irlandzka, tym razem kolej na wersję agnielską. Ponieważ i ziemniaki i kapustę bardzo lubię, podejrzewam, że to nie ostatnia ziemniaczano-kapuściana zapiekanka, bo ta potrawa, bardzo mi smakuje. Prosta, zaledwie trzyskładnikowa, przyprawiona jedynie solą i pieprzem. Ilość podana w przepisie wystarczy na jesienną kolację dla dwóch osób. Bubble and Squeak można też podać z sadzonym jajkiem lub kawałkiem mięsa. Pycha.
Przepis z książki Sarah Edington "The National Trust Complete Traditionala Reipe Book"

Bubble and Squeak - ziemniaczano kapuściana zapiekanka


Przepis na zapiekankę ziemniaczano-kapuścianą "bubble and squeak"

  • 4 duże ziemniaki, pokrojone w małą kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule, posiekane
  • pół główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
  • sól i pieprz do smaku

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Nagrzewamy żaroodporne naczynie. Ziemniaki gotujemy przez ok 10 minut, odcedzamy i wkładamy do dużej miski.
Połowę masła i olej rozgrzewamy na dużej patelni. Smażymy ceublę przez 5 minut, mieszając. Dodajemy kapustę i smażymy kilka minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i jej zawartość mieszamy z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika, rozpuszczamy w nim resztę masła i wkładamy warzywa. Pieczemy ok 20 minut.

Bubble and Squeak - ziemniaczano kapuściana zapiekanka

8 komentarzy:

  1. Czyli jedno z moich ulubionych jednogarnkowych (zapiekankowych?) dań. :) Do takiej kapusty i ziemniaków nie potrzeba niczego więcej. A nawet jak apetycznie się tu prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to smakowicie się prezentuje. Pyszne zdjęcia. :)
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie ma w sobie te składniki które bardzo lubię,muszę zrobić! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie dania-proste, a przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. proste składniki zapewniają pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosta, a idealna. I mojemu mężczyźnie też by smakowała, muszę zrobić :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich dań jak najwięcej.
    Właśnie robię przerwę robiąc wypelnienie pit 37 i zabieram się za ten przepis.
    Mam nadzieję że mi się uda.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)