Przepis z książki Sarah Edington "The National Trust Complete Traditionala Reipe Book"
Przepis na zapiekankę ziemniaczano-kapuścianą "bubble and squeak"
- 4 duże ziemniaki, pokrojone w małą kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule, posiekane
- pół główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Nagrzewamy żaroodporne naczynie. Ziemniaki gotujemy przez ok 10 minut, odcedzamy i wkładamy do dużej miski.
Połowę masła i olej rozgrzewamy na dużej patelni. Smażymy ceublę przez 5 minut, mieszając. Dodajemy kapustę i smażymy kilka minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i jej zawartość mieszamy z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika, rozpuszczamy w nim resztę masła i wkładamy warzywa. Pieczemy ok 20 minut.
Czyli jedno z moich ulubionych jednogarnkowych (zapiekankowych?) dań. :) Do takiej kapusty i ziemniaków nie potrzeba niczego więcej. A nawet jak apetycznie się tu prezentuje!
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie się prezentuje. Pyszne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:*
To danie ma w sobie te składniki które bardzo lubię,muszę zrobić! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńlubię takie dania-proste, a przepyszne :)
OdpowiedzUsuńproste składniki zapewniają pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńProsta, a idealna. I mojemu mężczyźnie też by smakowała, muszę zrobić :).
OdpowiedzUsuńTakich dań jak najwięcej.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię przerwę robiąc wypelnienie pit 37 i zabieram się za ten przepis.
Mam nadzieję że mi się uda.