wtorek, 4 września 2012

Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą

Lubię zupy. Może najmniej zupy kremy, więc prawie wcale ich nie gotuję. W zupie, warzywa muszą być widoczne. Jak w tej. Smakującej jak młody kapuśniak, gęstej od warzyw, zagęszczonej dodatkowo pęczakiem i soczewicą. I z olbrzymią ilością koperku. Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą to jest to, co lubię. Bardzo.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą


Przepis na kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą

  • 1, 5 litra wywaru warzywnego(może być z kostki)
  • 25 g pęczaku
  • 25 g soczewicy pomarańczowej
  • 1/2 głowki kapusty włoskiej, poszatkowanej
  • 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 4 ziemniaki, najlepiej młode, pokrojone w kostkę
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku


Wszystkie składniki oprócz ziemniaków i koperku wkładamy do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, przykryte, ok godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy obficie koperkim.


Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą


6 komentarzy:

  1. Podoba mi się taka wersja kapuśniaku i chociaż szaleję za zupami - kremami, to taką z chęcią bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwie jesienna juz zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A unas jednak więcej zup kremów, jednak jest i miejsce na takie zupki jak Twoja. Bardzo apetyczna :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna zupa! Chętnie bym zjadła.
    Śliczne zdjęcia kochana.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kapuśniaczek jak z bajki :) polecam ugotować na świeżym powietrzu, nad ogniskiem http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html w kociołku :) Smakuje wybitnie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)