Przepis na kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą
- 1, 5 litra wywaru warzywnego(może być z kostki)
- 25 g pęczaku
- 25 g soczewicy pomarańczowej
- 1/2 głowki kapusty włoskiej, poszatkowanej
- 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 4 ziemniaki, najlepiej młode, pokrojone w kostkę
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki oprócz ziemniaków i koperku wkładamy do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, przykryte, ok godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy obficie koperkim.
Podoba mi się taka wersja kapuśniaku i chociaż szaleję za zupami - kremami, to taką z chęcią bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńprawdziwie jesienna juz zupa :)
OdpowiedzUsuńA unas jednak więcej zup kremów, jednak jest i miejsce na takie zupki jak Twoja. Bardzo apetyczna :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCudowna zupa! Chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia kochana.:)
ciekawa odsłona kapuśniaku :)
OdpowiedzUsuńkapuśniaczek jak z bajki :) polecam ugotować na świeżym powietrzu, nad ogniskiem http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1073.html w kociołku :) Smakuje wybitnie!
OdpowiedzUsuń