Wykwintny sernik waniliowy
- 1000 g sera wiaderkowego (dałam z Piątnicy)
- 300g drobnego cukru
- 8 jajek
- 175 g masła
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarna z 1 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwej wanilii - 2 łyżkami)
- 200 ml śmietanki kremówki (u mnie double cream)
na polewę:
- 200 ml śmietanki
- 200 g dowolnej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy [papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser dalej ucierając.
W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy do masy serowej i krótko mieszamy.
Do masy serowej dodajemy kaszę mannę, obie mąki, ziarna z wanilii. Króko mieszamy.
Śmietanę ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Śmietanę i pianę z białej dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok 60 min, studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą (śmietanę lekko podgrzewamy, zdejmujemy z gazu, wkładamy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Inspiracja przepisem na świąteczny sernik wykwintny z bloga moje wypieki
Wow, boski sernik! :)
OdpowiedzUsuńMusiał być naprawdę pyszny!
Jaki puszysty! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńjak najlepszy - to juz robię! i zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki, choć bez spodu jeszcze nie odważyłam się go piec:)
OdpowiedzUsuńPiekę podobny,rzeczywiście jest wykwintny i wyśmienity!!!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń