Zupa porowo ziemniaczana
- 2 pory, pokrojone w plastry
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 750 ml gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pory oraz gałązki tymianku i smażymy na niewielkim ogniu, aż do miękkości porów (kilkanaście minut), dodajemy ziemniaki, zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i na niewielkim ogniu, gotujemy ok 30 minut, lub do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Podajemy z pieczywem.
Pochłonęłabym cały talerz .... bardzo lubię pora:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń