Brownies z rumem
- 150 g czekolady ciemnej (50 % kakao)
- 115 g masła
- 175 g cukru
- 4 białka (lub całe jajka)
- 100 g mielonych migdałów
- 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu)
Masło rozpuszczamy w rondelku umieszczonym na niewielkim ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o wymiarach 23 cm.
Białka i cukier ubijamy do białości, dodajemy rozpuszczona czekoldę z masłem. Mieszamy. Dodajemy mielone migdały a na koniec rum. Mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy ok 20 minut.
ten dodatek rumu na pewno sprawił, że ciasto miało mocno wyrazisty smak :)
OdpowiedzUsuńPozostaje mi tylko sobie wyobrazić, jak niesamowity smak musiało mieć to brownie! :)
OdpowiedzUsuńa właśnie wczoraj mężuś mówił : "wszystkie ciasta z rumem - najlepsze!" :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wspaniałe to brownies! :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję, że musi być obłędne! *.*
Przy brownie chyba każdy będzie zadowolony :) Pycha!
OdpowiedzUsuńBrownies to najlepszy wynalazek na świecie .... a tu jeszcze rumowe:) mniam:)
OdpowiedzUsuń