Łosoś z grillowaną czerwoną papryką (przepis na 2 osoby)
- 1 czerwona papryka
- 2 filety z łososia
- 2 czubate łyżeczki serka kremowego typu philadelphia
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- kilka listków bazylii
Nagrzewamy grilla. Papryki dzielimy na pół i pozbawiamy korzonków i gniazd nasiennych umieszczamy na patelni grillowej i grillujemy, aż skórka zacznie się zwęglać. Zsuwamy paprykę do foliowego woreczka, zamykamy i zostawiamy, aż wystygnie. Po wystygnięciu, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia umieszczamy w naczyniu lekko nasmarowanym masłem, posypujemy solą i pieprzem, na każdym kawałku rozsmarowujemy po łyżeczce serka. Na wierzch kładziemy pokrojoną paprykę. Zapiekamy ok 15 - 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy bazylią.
Ale to smacznie wygląda :) Cudowne piątkowe danie - ładnie wygląda i jest szybkie do sporządzenia; jak dla mnie idealne, dzięki :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, bardzo mi się podoba, u ciebie nawet najprostsze dania wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńp.s. ciekawe czy jakby zastąpić bazylię świeżym oregano, paroma listkami, czy by pasowało..?
OdpowiedzUsuńmyslę, że by pasowało :)
UsuńBardzo smakowicie podana rybka:)
OdpowiedzUsuń