Magdalenki cytrynowe z makiem (przepis na ok 24 ciastka)
- 75 g masła, rozpuszczonego i lekko wystudzonego, plus odrobina do posmarowania foremek
- 2 łyżki maki do posypania foremek
- 75 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 75 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)
- 1 1/2 łyżki maku
- drobno starta skórka z 1 lub 2 cytryn
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Foremki do magdalenek smarujemy masłem i posypujemy mąką
Cukier i jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie jasna i gęsta.
Delikatnie przesiewamy mąkę nad masą jajeczną oraz posypujemy makiem i skórką z cytryny. Wlewamy rozpuszczone masło (tuż przy brzegu miski) i za pomocą szpatułki szybko ale delikatnie łączymy składniki.
Masą zapełniamy foremki wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 10 minut lub do momentu aż będą lekko rumiane. Przekładamy na kratkę i studzimy - choć najlepsze są gdy są jeszcze ciepłe.
Przepis z książki "Ultimate Home Cooking" Gordona Ramsay
Piękne!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się! szczególnie dlatego, że to Magdalenki ;)
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuję przepis :) Wygląda pysznie. Serdecznie zapraszam a zarazem proszę o wspacie dla mojego nowego bloga. Dopiero startuję ale mam tysiąc pomysłów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://i-love-baking.blogspot.com/