Profiterolki z bitą śmietaną (przepis na ok 40 sztuk)
ciasto parzone (choux pastry)
- 160 ml wody
- 80 g masła
- 100 g maki, przesianej
- 4 jajka
nadzienie:
- 200 -250 ml śmietany kremówki (double cream)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
polewa czekoladowa:
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 25 g czekolady ciemnej (lub pół na pół ciemną i mleczną)
Masło i wodę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż masło się rozpuści a cała mikstura będzie się prawie gotować. Dodajemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką, aż składniki będą dobrze połączone, cały czas mieszając (na niewielkim gazie) do momentu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i przybierze postać kuli. Odstawić na kilka minut i lekko ostudzić.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C
Roztrzepane jajka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki będą dobrze połączone. Wykładamy za pomocą łyżeczki (lub szprycą) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Pieczemy ok 15-20 minut, aż ciasto będzie dobrze wyrośnięte i nabierze złotej barwy, wykładamy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy nadzienie:
Schłodzoną śmietanę wkładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy cukier i ubijamy, pilnując, by nie ubić za mocno. Śmietanę przekładamy do szprycy i napełniamy każdą profiterolkę (najlepiej użyć do tego długiej końcówki). Ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną.
Pychotki! :)
OdpowiedzUsuńProfiterole wyglądają bardzo smakowicie! *.*
Swietne! Dawno juz nie jadlam ptysi...
OdpowiedzUsuńtakie profitelorki się od razu lepiej je niż ptysie :D
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Jakie one są śliczne! :) Pozdrawiam Ewenko :)
OdpowiedzUsuń