Chleb sezamowy
- 350 g mąki chlebowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- 225 ml wody o temp pokojowej
- 1 łyżeczka soli rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, wystudzone
- 1 łyżka ziaren sezamowych
Mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże w misce. Dodajemy wodę i mieszamy. Wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy przez 8-10 minut gładkie ciasto ( u mnie zagniatał hak). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Natłuszczamy dużą blaszkę do pieczenia.
Bez zagniatania, dzielimy ciasto na 9 części, układamy je na blaszce tak, aby jedna część ciasta stykała się w połowie z połową drugiej części i tak na zmianę( powstaje tak jakby prawa i lewa strona złączona środkami) Powstanie bochenek o nieregularnym kształcie( części nie połączone, pod wpływem wyrastania zetkną się) Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bochenek smarujemy osoloną wodą i posypujemy sezamem.
Pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Liz Herbert "Bread"
Ewenko, lubię czasem maczać bułkę w oleju sezamowym ot tak po prostu, coś czuję, że tego tutaj już nawet maczać nie trzeba - intrygujący:)
OdpowiedzUsuńwyglada zjawiskowo i jeszcze ten olej i ziarenka sezamu , kuszacy
OdpowiedzUsuńLubie takie chlebki do odrywania, az sie prosza, zeby ulamac sobie kawalek i beztrosko zajadac :)
OdpowiedzUsuńEwenko cudowny ten chlebek. A olej sezamowy to ja bardzo lubię dodawać np. do sałatek :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Na sezamowy się piszę!
OdpowiedzUsuńŚwietne sa takie odrywane wypieki! Smakowicie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda:) uwielbiam sezam na chlebie:)
OdpowiedzUsuńcudownie miękko wygląda. i ja jestem fanką sezamu na chlebie.
OdpowiedzUsuńwyglada cudownie i tak kusząco:) Bardzo lubie takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńSzukałam w necie jakiegoś przepisu na chleb z sezamem (zostało mi go trochę po poprzednich wypiekach, a szkoda żeby się zmarnował). Trafiłam na Twój przepis na stronce wysmakuj.pl (chyba jakoś tak ;)), a że miał dużo głosów postanowiłam spróbować. Wyszło doskonale ! Dzięki !!!
OdpowiedzUsuńZdjęcie zachęca do spróbowania :-)
OdpowiedzUsuńA ja zachęcam do głosowania na Twój przepis o tutaj:
http://wysmakuj.pl/index.php?category=chleb
Pozdrawiam !