piątek, 21 października 2011

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

Ciasto toffi z orzechami włoskimi jest dość słodkie, z charakterystycznym smakiem brązowego cukru i chrupiącymi orzechami. Dla mnie troszkę za suche, myślę, że przy krótszym pieczeniu ciasto byłoby wilgotniejsze. Moi goście nie ukrywali jednak zachwytu i ciasto poszło do ostatniego okruszka.

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

 

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

80 g posiekanych orzechów włoskich, plus 25 g do posypania
175 g masła
250 g jasnego brązowego cukru
3 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
80 g orzechów rozsypujemy na blaszce i prażymy w piekarniku prze 6-8 minut
W rondelku, powoli rozpuszczamy masło i cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i studzimy 5-10 minut.
Stopniowo do masy dodajemy jajka, dobrze ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy z podprażonymi orzechami.
Masę wylewamy do foremki i posypujemy pozostałymi, nieprażonymi orzechami. Pieczemy ok 30-35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Kroimy na kwadraty lub prostokąty.
 Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z orzecami..to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda pysznie. Ale co mnie jeszcze bardzo interesuje, to herbata Twinings. Tak bardzo ją lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie i... prosto - czasem nachodzi czlowieka ochota na takie malo wymyslne wypieki. A suchosc mozna przelamac herbata albo kawa. Albo odrobina bitej smietany, jesli ktos lubi baaaardzo slodko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na takie idealne do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. marzy mi się kawałek takiego ciacha... idealna przekąska! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcie i wspaniałe ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, zdecydowanie moje klimaty smakowe!Brązowy cukier, orzechy...marzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Za samą nazwę brałabym w ciemno. A z takim wyglądem i listą składników skradło moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też bym na miejscu gości nie narzekała :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne kuszenie;)uwielbiam orzechy w ciastach!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajne, domowe ciasto! i wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli ciasto Twoim zdaniem wyszło zbyt suche, to wystarczy, że ustawisz temperaturę na wyższą o około 10°C i skrócić czas pieczenia. Czytałam, że można też włożyć odrobinę wody w odpornym na temperaturę pojemniczku. Ogólnie przepis bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)