Bananowych ciast ciąg dalszy. Tym razem ciasto bananowe z dodatkiem maku. Co prawda maku jest w nim bardzo malutko, więc nazwa trochę na wyrost, ale można go wyczuć. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował bananowych wypieków to zachęcam do spróbowania. Ciasta bananowe, tak jak i to bananowe z makiem są szybkie i smaczne.
Przepis z książki Eric Lanlard "Home bake"
Ciasto bananowe z makiem
125 g masła, miękkiego
175 g brązowego cukru
2 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka sody
150 g mleka
3 średnie, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka maku
75 g orzechów włoskich, pokrojonych
50 g suszonych bananów(ja nie dodałam)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy keksówkę o wymiarach 25 na 11 cm
Masło i cukier ucieramy, aż będą gładkie. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając. Dodajemy połowę przesianej mąki i sodę, dobrze mieszamy. Dodajemy mleko i pozostałą mąkę. Mieszamy.
Dodajemy banany, ekstrakt z wanilii, mak i orzechy. Masę wkładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Ewentualnie układamy suszone banany na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę.
Pięknie widać banany, więc musi być mega pyszne.
OdpowiedzUsuńtakeigo jeszcze nie jadłam , wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńmm... Zrobiłaś mi apetyt. :)
OdpowiedzUsuńciasta bananowe są rewelacyjne, z makiem jeszcze nie próbowałam, zachęcająco wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudnowne ciasto Ewenko :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się:)
Dla Twoje ciasto Ewenko jest rewelacyjne:-) Lubię takie ciacha:-)
OdpowiedzUsuńach, uielbiam chlebki bananowe... szybkie, tanie i nie znam osoby, ktora by takim pogardzila :)
OdpowiedzUsuńO, kolejna wersja bananowego chlebka do wyprobowania. Wyglada smakowicie, wiec na pewno przetestuje!
OdpowiedzUsuńjak najbardziej jestem za bananowymi wypiekami i chetnie porwe kawaleczek tego ciacha:)
OdpowiedzUsuń