wtorek, 15 listopada 2011

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to kolejna zmora mojego dzieciństwa. Może byłam niejadkiem, a może od tej jakże pysznej i prostej polskiej potrawy odstraszały mnie pływające w sosie kawałki skóry i trafiająca się czasami kość? Dzisiaj w mojej potrawce na próżno by szukać skóry czy jakichś innych niemiłych niespodzianek. Dbam, by mięso było starannie oddzielone od skóry i kości. I gdy decyduję się na rosół gotowany na udach, wiadomo, że na drugie będzie potrawka. Mięciutkie kurze mięso w delikatnym,  maślanym sosie, muśniętym delikatnie przyprawą curry.
Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje zPierwszegoTłoczenia

Potrawka z kurczaka
 
Przepis na potrawkę z kurczaka

  • 2 udka kurze ugotowane, z rosołu
  • 1 ugotowana marchewka, z rosołu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • śmietana
  • 1 -2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka wazowa rosołu, plus woda

Ugotowane mięso(najlepiej z rosołu) oddzielamy od kości, zalewamy niewielką ilością wody i 1 łyżką wazową rosołu. Dodajemy pokrojoną, ugotowaną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem, zaprawiamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Chwilę jeszcze gotujemy po czym dodajemy masło i śmietanę.

Gotujemy po polsku!

10 komentarzy:

  1. Mniamć :) Bardzo lubię to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam taką potrawkę jeszcze z dzieciństwa, bo przyrządzała ją moja babcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak doprawiona potrawke z kurczaka chetnie bym zjadla! A mieso z rosolu zawsze lubilam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja swoją potrawkę z kurczaka robię zupełnie inaczej, ale Twoja wygląda równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No własnie mnie w potrawce też te kawałki skóry i kostki odstraszały ....dlatego też jakos nie umiem sie przekonać do typowej potrawki przygotowywanej z całej kury ...wole tą z piersi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja zawsze lubiłam taką potrawkę (bez skóry oczywiście ;)) i ten biały sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A co z łyżką wazową rosołu?

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota...ja nie dodaje łyżki wazowej rosołu lecz potrawkę polewam na ziemniaki , ryż lub kasze polecam jęczmienną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja bym taka potrawke, zabielila smietana, bo wydlada jak zupa a nie jak "sos"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest lekkostrawne, dietetyczne, nie każdy może jeść ze śmietaną, bardzo lubię.

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)