Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje zPierwszegoTłoczenia
Przepis na potrawkę z kurczaka
- 2 udka kurze ugotowane, z rosołu
- 1 ugotowana marchewka, z rosołu
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki maki
- 2 łyżki masła
- śmietana
- 1 -2 łyżeczki przyprawy curry
- sól i pieprz
- 1 łyżka wazowa rosołu, plus woda
Ugotowane mięso(najlepiej z rosołu) oddzielamy od kości, zalewamy niewielką ilością wody i 1 łyżką wazową rosołu. Dodajemy pokrojoną, ugotowaną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem, zaprawiamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Chwilę jeszcze gotujemy po czym dodajemy masło i śmietanę.
Mniamć :) Bardzo lubię to danie :)
OdpowiedzUsuńPamiętam taką potrawkę jeszcze z dzieciństwa, bo przyrządzała ją moja babcia.
OdpowiedzUsuńTak doprawiona potrawke z kurczaka chetnie bym zjadla! A mieso z rosolu zawsze lubilam.
OdpowiedzUsuńja swoją potrawkę z kurczaka robię zupełnie inaczej, ale Twoja wygląda równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńNo własnie mnie w potrawce też te kawałki skóry i kostki odstraszały ....dlatego też jakos nie umiem sie przekonać do typowej potrawki przygotowywanej z całej kury ...wole tą z piersi:)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze lubiłam taką potrawkę (bez skóry oczywiście ;)) i ten biały sosik :)
OdpowiedzUsuńA co z łyżką wazową rosołu?
OdpowiedzUsuńpychota...ja nie dodaje łyżki wazowej rosołu lecz potrawkę polewam na ziemniaki , ryż lub kasze polecam jęczmienną :)
OdpowiedzUsuńja bym taka potrawke, zabielila smietana, bo wydlada jak zupa a nie jak "sos"
OdpowiedzUsuńDanie jest lekkostrawne, dietetyczne, nie każdy może jeść ze śmietaną, bardzo lubię.
Usuń