wtorek, 1 listopada 2011

Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi

Rzadko robię ciastka, ale po upieczeniu takich pysznych ciasteczek maślano-migdałowych jak dzisiaj prezentowane, postanawiam, że koniecznie muszę to zmienić. Mocno maślane, delikatnie waniliowe, kruche, z lekko chrupiącymi laskowymi orzechami. Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam.

Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi


Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi
  • 150 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 laski vanilii, ziarna, dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g orzechów laskowych, lekko zmiażdzonych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło z cukrem ucieramy, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodajemy mąkę, ziarna z wanilii( lub ekstrakt), migdały i dobrze mieszamy. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Masę dzielimy na 12-14 części i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętajmy, by nie leżały zbyt blisko siebie). Pieczemy ok 15 minut, do złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut.
Przepis z książki Sophie Wright "Home at 7 dinner at 8"

13 komentarzy:

  1. Pyszne maleństwa do chrrrrupania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisuję- uwielbiam takie małe słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Podobają mi się i koniecznie muszę je zrobić wspólnie z synkiem:).

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musialy byc przepyszne, a do tego wcale nie takie trudne. Zapisuje do wyprobowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czuję, jak one pachną. Uwielbiam takie ciasteczka:-) Super Ci wyszły:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od dłuższego czasu chodzą za mną jakieś domowe, maślane ciasteczka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takim ciasteczkom nigdy nie mówię nie ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasują mi do ciepłej herbaty! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie chrupkie!
    aż mam okruszki na końcu języka..
    tak mi wyobraźnia pracuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasteczek nigdy dość, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje. WLasnie skorzystalam z przepisu i sa wysmienite! Kruche, slodkie i takie maslano - orzechowe pycha!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)