Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi
- 150 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 1/2 laski vanilii, ziarna, dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g orzechów laskowych, lekko zmiażdzonych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło z cukrem ucieramy, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodajemy mąkę, ziarna z wanilii( lub ekstrakt), migdały i dobrze mieszamy. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Masę dzielimy na 12-14 części i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętajmy, by nie leżały zbyt blisko siebie). Pieczemy ok 15 minut, do złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut.
Przepis z książki Sophie Wright "Home at 7 dinner at 8"
Pyszne maleństwa do chrrrrupania!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję- uwielbiam takie małe słodkości;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Podobają mi się i koniecznie muszę je zrobić wspólnie z synkiem:).
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Musialy byc przepyszne, a do tego wcale nie takie trudne. Zapisuje do wyprobowania!
OdpowiedzUsuńJuż czuję, jak one pachną. Uwielbiam takie ciasteczka:-) Super Ci wyszły:-)
OdpowiedzUsuńJuż od dłuższego czasu chodzą za mną jakieś domowe, maślane ciasteczka. ;)
OdpowiedzUsuńTakim ciasteczkom nigdy nie mówię nie ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńPasują mi do ciepłej herbaty! :)
OdpowiedzUsuńjakie chrupkie!
OdpowiedzUsuńaż mam okruszki na końcu języka..
tak mi wyobraźnia pracuje :)
ciasteczek nigdy dość, pycha.
OdpowiedzUsuńchyba mam ochotę na jedno.. :D
OdpowiedzUsuńDziekuje. WLasnie skorzystalam z przepisu i sa wysmienite! Kruche, slodkie i takie maslano - orzechowe pycha!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasteczka smakowały :)
Usuń