Przepis na duszoną czerwona kapustę z jabłkami
- 1 kg czerwonej kapusty
- 450 g cebuli, drobno pokrojonej
- 450 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonych
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
- 1/4 gałki muszkatołowej, świeżo startej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 15 g masła
- sól i pieprz
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Używając ostrego noża kapustę drobno siekamy. Do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką wkładamy warstwę kapusty, solimy i pieprzymy, na to układamy warstwę cebuli i jabłek, posypujemy czosnkiem, przyprawami i cukrem, czynność powtarzamy. Całość polewamy octem winnym i a na wierzch układamy płaty masła. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st C. Zapiekamy prze 2-2 1/2 godziny, mieszając raz lub dwa razy podczas duszenia.
Przepis z książki "Delia's Happy Christmas"
U mnie czerwona dopiero wraca do łask. I muszę przyznać, że nam smakuje. I taką chętnie bym wypróbowała;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i bardzo chętnie zjadłabym!
OdpowiedzUsuńMoja mama robi niemal identyczną, pycha :D
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie! I choc ja za kapusta nie przepadam, wiem, ze Mezczyzna bylby tym daniem zachwycony :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychotka!:)
OdpowiedzUsuńBrawo! Nareszcie bez kombinacji. Tradycyjnie i po polsku. Masło i ocet a nie oliwa z oliwek i cytryna. Starej daty gospodynie twierdzą, że tak jak schabowy, tak i czerwona kapusta powinna smażyć się na odrobinie doskonałej jakości smalcu. Może choć troszeczkę?
OdpowiedzUsuń