poniedziałek, 23 stycznia 2012

Duszona czerwona kapusta z jabłkami

Czerwoną kapustą z tego przepisu można obdzielić 10-12 osób, ilość jest więc idealna na świąteczny obiad lub większą rodzinną uroczystość. Duszona czerwona kapusta z jabłkami doskonale nada się również do codziennego obiadu, ponieważ nadwyżkę można podgrzać następnego dnia lub zamrozić. Kapusta jest bardzo aromatyczna(to te goździki) i świetnie spisuje się jako dodatek do kawałka mięsa.

Duszona czerwona kapusta z jabłkami
 

Przepis na duszoną czerwona kapustę z jabłkami
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 450 g cebuli, drobno pokrojonej
  • 450 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonych
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
  • 1/4 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 15 g masła
  • sól i pieprz

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Używając ostrego noża kapustę drobno siekamy. Do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką wkładamy warstwę kapusty, solimy i pieprzymy, na to układamy warstwę cebuli i jabłek, posypujemy czosnkiem, przyprawami i cukrem, czynność powtarzamy. Całość polewamy octem winnym i a na wierzch układamy płaty masła. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st C. Zapiekamy prze 2-2 1/2 godziny, mieszając raz lub dwa razy podczas duszenia.
Przepis z książki  "Delia's Happy Christmas"

6 komentarzy:

  1. U mnie czerwona dopiero wraca do łask. I muszę przyznać, że nam smakuje. I taką chętnie bym wypróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i bardzo chętnie zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi niemal identyczną, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pieknie! I choc ja za kapusta nie przepadam, wiem, ze Mezczyzna bylby tym daniem zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo! Nareszcie bez kombinacji. Tradycyjnie i po polsku. Masło i ocet a nie oliwa z oliwek i cytryna. Starej daty gospodynie twierdzą, że tak jak schabowy, tak i czerwona kapusta powinna smażyć się na odrobinie doskonałej jakości smalcu. Może choć troszeczkę?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)