Przepis na chleb rosyjski
- 40 g zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej
- 100 g wody
Składniki mieszamy i odstawiamy na 6 godzin w temperaturze 30 st C( ja jak zwykle zostawiłam na noc w temperaturze pokojowej)
Ciasto:
- 255 g zakwasu
- 200 g mąki żytniej
- 150 g mąki pszennej(u mnie chlebowa)
- 8 g soli
- 30 g patoki (można zastąpić miodem-u mnie, golden syrupem lub syropem buraczanym)
- 1 g suchych drożdży(opcjonalnie)
- 240 g wody
Składniki mieszamy(krótko, łyżką), przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 1/2 godziny w temperaturze 28-30 st C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na mokrą deskę i mokrymi rękami formujemy bochenek. Staramy się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.
Przekładamy bochenek do formy, wygładzamy mokrą ręką lub łopatką.
Formę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej ok 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 210-220 st C i pieczemy 55-65 minut.
Przed włożeniem chleba do piekarnika i przed wyjęciem można spryskać bochenek wodą.
Przepis z forum cincin
hm, na zakwasie, żytni i bez ugniatania? po prostu... nic, tylko piec!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Cudowny kolor!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciezkie, zwarte chleby. No i ten slodkawy, miodowy posmak...
OdpowiedzUsuńuwielbiam chleby na zakwasie ....nawet teraz stoi na oknie zakwas i się dokarmia:)
OdpowiedzUsuńZapisuje - przepis rewelacyjny! Niestety nie wypróbuje go od razu...z powodu chwilowego braku mąki na zakwas...:// Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek :) I ja go upieke bo zawsze szkoda mi tyle zakwasu odlewac podczas dokarmiania. Mojemu M. na pewno posmakuje bo on juz ma dosyc chlebow pszennych :) Czas na mala zmiane.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze pytanie: jak duza byla Twoja foremka? Taka zwykla keksowka czy troche wieksza? Mozesz podac wymiary? Bede wdzieczna :))
Usciski.
Jaki piękny chleb Ewenko! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńJuż tyle razy się do niego przymierzałam, trzeba w końcu zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńTo ja z masłem poproszę... :)
OdpowiedzUsuńcudny chlebek i z checia bym kromke z maslem zjadla:)
OdpowiedzUsuńO kurcze! Obłęd! Wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńniedawno założyłam bloga-zerknij tam,proszę w wolnej chwili pozdrawiam Dorota lipkowy-domek.blogspot.com PS a chleb upiekłam,bo zakwas miałam-pyszny.I najważniejsze,ze bez zagniatania
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chlebek smakował a i prosty jest rzeczywiście:)
UsuńUpieklam wczoraj ten chlebek :) Jest pyszny!
OdpowiedzUsuńCieszę się Majko, że upiekłaś:) Ja właśnie nastawiłam zakwas. Jutro będę piekła.
Usuń