Przepisy na inne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju
Śledzie z rodzynkami
Przepis na śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie:
- 500g śledzi (matjasów), ja wymoczyłam w wodzie
- 1 cała cytryna ze skórką, pokrojona w plasterki
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilkanaście kulek czarnego pieprzu(ja dałam kolorowy)
- 3 całe strączki kardamonu
- 3 goździki
- papryczka chilli opcjonalnie(dodałam płatki chilli)
- olej i odrobina oliwy(u mnie tylko olej słonecznikowy)
Śledzie układamy w słoiku warstwami, przekładając je cytryną i korzeniami, zalewamy olejem. Tak przygotowane śledzie muszą postać 2-3 dni w lodówce.
Ależ się cieszę,że tak posmakowały te śledziki!:))
OdpowiedzUsuńDziękuje Kochana,że wypróbowałaś ten basiny przepisik. Super, prawda?
Usciski serdeczne:*
No to trzeba je zrobić:)
OdpowiedzUsuńJa zawsze skrapiam sobie śledzika sokiem z cytrynki, a to jest fajny sposób, żeby od razu był cytrynowy! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe! chętnie także wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne muszą być takie śledzie :) Tyle przypraw, mniam !
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie! chętnie wypróbuje, zwlasza, że w Holandii dobry surowy śledzik jest szeroko dostępny :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne śledziki ;]
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam żadnych, hm..
o, takich jeszcze nie jadłam ;) ja śledziki zawsze robiłam w oleju rzepakowym - po pierwsze nie mętnieje, tak jak oliwa, a po drugie nie ma smaku, więc nie wpłwa na inne składniki :) ciekawa jestem jak smakują z tą cytrynką... hmmm :)
OdpowiedzUsuń