Przepis na gulasz wołowy najprostszy
- 500 g mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę
- 500 g cebuli, pokrojonej w półplastry
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 litr wody
- mąka do obtaczania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, dodajemy do niej obtoczone w mące mięso i zmiażdżony czosnek. Smażymy kilka minut, aż mięso będzie zrumienione. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(zajmie to od 2 do 3 godzin, w zależności od gatunku użytego mięsa). Pod koniec gotowania zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozprowadzonymi w niewielkiej ilości zimnej wody. Można posypać zielona pietruszką.
uwielbiam ten zestaw: kasza (z tym, ze u mnie jeczmienna), ogórek kiszony i cudowny gulasz:)
OdpowiedzUsuńZ jęczmienną też lubię, a i z ziemniakami gulasz jest pyszny:)
Usuńzawsze tak robię dla żony po co udziwniać jak coś jest smaczne
Usuńa tam, że najprostszy.
OdpowiedzUsuńsprawdzony i pyszny, niezmiennie smakowity ;]
klasyczny smak, coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńGulasz, kasza i ogórki! Ja się chyba zaraz do Ciebie teleportuję!
OdpowiedzUsuńProsto, tradycyjnie i pysznie :D
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie, a gulasz idealny na taką pogodę, idealny w ogóle.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:*
pysznie! bardzo lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńTaki gulasz to chyba, poza dobrym stekiem, moj ulubiony sposob na wolowine :)
OdpowiedzUsuńOdkąd mam szybkowar zadne mieso nie wymaga długieco czasu przyrzadzania he he ;) W moim szybkowarowym garnku gotowanie gulaszu to zaledwie 20 minut. Zdecydowanie polecam, no a wersja z kasza i ogorkiem kiszonym to klasyka. Mniam ;)
OdpowiedzUsuńGulasz wolowy, kasza gryczana i ogorek to jest niesmiertelny zestaw. :) Jeden z naszych ulubionych obiadow, a jak nam sie uda kupic ogorki kiszone, to w ogole mamy swieto! ;) Bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńGulasz z takimi dodatkami pamiętam ze stołówki podstawówki. Uwielbiałam go i zawsze czekałam na dany dzień tygodnia, żeby móc wszystko szybko wciągnąć :)
OdpowiedzUsuńOch! Z ogóreczkiem i kaszą! Bardzo udany mariaż :)
OdpowiedzUsuńWszystko ok,ale nie radze smażyć czosnku i żaden kucharz tego nie poleca bo on traci zapach a nawet wydaje wtedy paskudną woń.JIMI
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńGulasz pychota,palce lizać
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz wołowy, zazwyczaj dodaję por,cebulę, paprykę i czerwoną fasolkę.
OdpowiedzUsuń