poniedziałek, 13 lutego 2012

Gulasz wołowy najprostszy

Gulasz wołowy ma jedną wadę. Wymaga bardzo długiego gotowania. Za cierpliwość jednak czeka nas nagroda w postaci pysznego sosu, ze smacznym miękkim mięsem. Ten wołowy gulasz to bardzo prosta wersja, praktycznie z podstawowymi przyprawami, ale z gwarancją czystego, niczym niezmąconego smaku. Najlepsze dodatki? Jak dla mnie, gryczana kasza i kiszony ogórek, to akompaniament najlepszy z możliwych. Pycha!

Gulasz wołowy najprostszy


Przepis na gulasz wołowy najprostszy
  • 500 g mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę
  • 500 g cebuli, pokrojonej w półplastry
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 litr wody
  • mąka do obtaczania

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, dodajemy do niej obtoczone w mące mięso i zmiażdżony czosnek. Smażymy kilka minut, aż mięso będzie zrumienione. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(zajmie to od 2 do 3 godzin, w zależności od gatunku użytego mięsa). Pod koniec gotowania zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozprowadzonymi w niewielkiej ilości zimnej wody. Można posypać zielona pietruszką.

18 komentarzy:

  1. uwielbiam ten zestaw: kasza (z tym, ze u mnie jeczmienna), ogórek kiszony i cudowny gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jęczmienną też lubię, a i z ziemniakami gulasz jest pyszny:)

      Usuń
    2. zawsze tak robię dla żony po co udziwniać jak coś jest smaczne

      Usuń
  2. a tam, że najprostszy.
    sprawdzony i pyszny, niezmiennie smakowity ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulasz, kasza i ogórki! Ja się chyba zaraz do Ciebie teleportuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto, tradycyjnie i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcie, a gulasz idealny na taką pogodę, idealny w ogóle.
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie! bardzo lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki gulasz to chyba, poza dobrym stekiem, moj ulubiony sposob na wolowine :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odkąd mam szybkowar zadne mieso nie wymaga długieco czasu przyrzadzania he he ;) W moim szybkowarowym garnku gotowanie gulaszu to zaledwie 20 minut. Zdecydowanie polecam, no a wersja z kasza i ogorkiem kiszonym to klasyka. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gulasz wolowy, kasza gryczana i ogorek to jest niesmiertelny zestaw. :) Jeden z naszych ulubionych obiadow, a jak nam sie uda kupic ogorki kiszone, to w ogole mamy swieto! ;) Bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gulasz z takimi dodatkami pamiętam ze stołówki podstawówki. Uwielbiałam go i zawsze czekałam na dany dzień tygodnia, żeby móc wszystko szybko wciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och! Z ogóreczkiem i kaszą! Bardzo udany mariaż :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko ok,ale nie radze smażyć czosnku i żaden kucharz tego nie poleca bo on traci zapach a nawet wydaje wtedy paskudną woń.JIMI

    OdpowiedzUsuń
  13. Gulasz pychota,palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam gulasz wołowy, zazwyczaj dodaję por,cebulę, paprykę i czerwoną fasolkę.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)