Przepis na curry pachnące kardamonem
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 15 g świeżego korzenia imbiru, obranego i startego
- 4 duże ząbki czosnku, starte
- 1 pomidor, pokrojony
- 2-3 zielone chilli, w całości, nakłute widelcem(ja dałam płatki chilli)
- 2/3-3/4 łyżeczki mielonego kardamonu, lub wg uznania
- 1 lekko czubata łyżeczka mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3-1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, lub do smaku
- sól, do smaku
- 450 udek bez skórki( u mnie pierś z indyka)
- 1 lekko czubata łyżeczka mąki kukurydzianej(ziemniaczanej)
- garść posiekanej świeżej kolendry
Podgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i smażymy. Dodajemy imbir i czosnek. Smażymy mieszając przez minutę lub dwie, do momentu, aż czosnek zacznie zmieniać kolor.
Dodajemy pomidora, chilli, sproszkowane przyprawy i sól. Podgrzewamy przez 5 minut, dodajemy odrobinę wody i dalej podgrzewamy przez 6 do 7 minut cały czas mieszając.
Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, aż zacznie brązowieć i przylepiać się do patelni. Dodajemy 400 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy do miękkości kurczaka, ok 25-35 minut.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy do kurczaka i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Sos powinien być lekki i rzadki. Mieszamy z posiekaną kolendrą przyprawiamy pieprzem lub kardamonem i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"
Wygląda bardzo apetycznie. Dobry pomysł na coś na obiad :)
OdpowiedzUsuńMalo skomplikowane - to zaleta! Podoba mi sie lista skladnikow, niemal czuje zapach tego curry. Bardzo w moim guscie :)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się! Miska pysznego, aromatycznego curry!
OdpowiedzUsuńPodoba sie:-) Wyglada bardzo apetycznie a na miseczke curry to ja zawsze reflektuje.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Jeszcze nigdy nie robiłam żadnego curry:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia cieplutkie:*
Kardamon za sprawą popularnego telewizyjnego serialu to obok imbiru bardzo popularne ostatnio przeprawa, tak więc wyszło bardzo modne curry pachnące kardamonem!
OdpowiedzUsuńdobre i rozgrzewajace danie:)
OdpowiedzUsuńpyszne i aromatyczne:)
OdpowiedzUsuńPrzyrządzę sobie w takim razie. Tym bardziej, że dla mnie kumin gwarantuje przepyszne danie.
OdpowiedzUsuńjak przeczytałam ilośc przypraw...
OdpowiedzUsuńaż się na samą myśl rozgrzałam!
Lubię takie aromatyczne dania:)
OdpowiedzUsuńczy takie danie jest bardzo ostre?
OdpowiedzUsuńMarto, to zależy ile dodasz chilli. Ja lubię na ostro, więc sypnęłam. Myślę, że dodając taką papryczkę nakłutą widelcem, jak w przepisie, danie będzie łagodniejsze a papryczkę można wyrzucić:)
Usuń