Przepis na zupę jarzynową z pieczarkami
- 2 marchewki, starte na grubej tartce
- 1 pasternak, starty na grubej tartce (można zastąpić korzeniem pietruszki)
- gruby plaster brukwi, starty na grubej tartce (można zastąpić kalarepką)
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojony w plastry
- 1 por, pokrojony w plastry
- 350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 100 g masła
- 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 kostki rosołowe
- ok 2 litrów wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia
- śmietana
- zielenina
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niej wszystkie warzywa oprócz pieczarek i ziemniaków. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze dodatkowe kilka minut. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Do gotującej się wody dodajemy usmażone warzywa, dodajemy pokrojone ziemniaki, przyprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy z łyżką śmietany i zieleniną.
Zwykle robię albo zupę jarzynową albo pieczarkową. Muszę sprawdzić jak smakuje połączenie jednej z drugą.
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszna ta zupka, sądząc po składnikach i wyglądzie.
OdpowiedzUsuńMniam!:)
Ja też często najpierw podsmażam warzywa bo też się już przekonałam że wtedy zupa jest smaczniejsza:)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli:)
Zdarza mi się podsmażać do zupy. Choć częściej stosuję to do lecza lub potrawek :)
OdpowiedzUsuń