poniedziałek, 20 lutego 2012

Proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)

Proste, szybkie i smaczne. To naprawdę pyszne ciasto cytrynowe jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo wyraziste, bo cytrynowa polewa, dodaje mu ostrości. Przygotowanie jest niezwykle proste a cytrynowy wierzch, który jest nieodzowny w tym cieście, gdyż dodatkowo go nasącza, robi się błyskawicznie. Oprócz tego, że ciasto jest proste jest również niezwykle smaczne, konsumenci byli nim zachwyceni. Polecam.

Proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)


Przepis na proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)
  • 140 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 140 g mąki samorosnącej(lub zwykła z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)

cytrynowy wierzch:
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Mieszamy ze skórką cytrynową. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone. Przekładamy masę do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 20 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Przenosimy blachę na kratkę i nakłuwamy powierzchnie patyczkiem do szaszłyków i posypujemy wierzch ciasta 1 łyżką cukru. Z pozostałych 3 łyżek cukru przygotowujemy szybko sos, mieszając je z wyciśniętym sokiem z cytryny i natychmiast polewamy nim ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym wyjmujemy z papierem z foremki i kroimy na kwadraty.
 Przepis z książki Lindy Collister "Cakes and bakes from my mother's kitchen"

14 komentarzy:

  1. herbata bez cytryny.. w zamian ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram: proste ciasta sa najsmaczniejsze. To jest zdecydowanie w moim guscie, bo mam slabosc do cytrusowych wypiekow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste, szybkie ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, proste i pyszne.Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też lubię takie proste i smaczne :) W dodatku z prostych składników, które zawsze są :) Przepis trafia do zakładek i czeka na szybkie wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio też w ciasta cyrtynowe idę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie cytrynowe smaki mi sie podobaja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne ciasto, bardzo wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie wilgotne, orzeźwiające ciasta sprawdzają się zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. proste przepisy dają możliwość wykazać się moim dzieciakom, ale ja tez korzystam. Pysznie wygląda to ciacho. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaczynajac wpis od proste, szybkie i smaczne zapewniasz sobie moja calkowita uwage, hahaha.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha:) zrobiłam - już nie ma:( chociaż mama powiedziała, że ten lukier to ma smak jak coś z gabinetu dentystycznego, ale mi bardzo smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślicie, że można zastąpić masło olejem kokosowym (nie ma smaku ani zapachu kokosa)?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)