Przepis na proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)
- 140 g masła, w temperaturze pokojowej
- 140 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- 140 g mąki samorosnącej(lub zwykła z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
cytrynowy wierzch:
- 4 łyżki drobnego cukru
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Mieszamy ze skórką cytrynową. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone. Przekładamy masę do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 20 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Przenosimy blachę na kratkę i nakłuwamy powierzchnie patyczkiem do szaszłyków i posypujemy wierzch ciasta 1 łyżką cukru. Z pozostałych 3 łyżek cukru przygotowujemy szybko sos, mieszając je z wyciśniętym sokiem z cytryny i natychmiast polewamy nim ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym wyjmujemy z papierem z foremki i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes and bakes from my mother's kitchen"
herbata bez cytryny.. w zamian ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPopieram: proste ciasta sa najsmaczniejsze. To jest zdecydowanie w moim guscie, bo mam slabosc do cytrusowych wypiekow :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste, szybkie ciasta. :)
OdpowiedzUsuńPiękne, proste i pyszne.Mniam:)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie proste i smaczne :) W dodatku z prostych składników, które zawsze są :) Przepis trafia do zakładek i czeka na szybkie wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też w ciasta cyrtynowe idę ;)
OdpowiedzUsuńtakie cytrynowe smaki mi sie podobaja:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, bardzo wilgotne :)
OdpowiedzUsuńTakie wilgotne, orzeźwiające ciasta sprawdzają się zawsze :)
OdpowiedzUsuńproste przepisy dają możliwość wykazać się moim dzieciakom, ale ja tez korzystam. Pysznie wygląda to ciacho. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZaczynajac wpis od proste, szybkie i smaczne zapewniasz sobie moja calkowita uwage, hahaha.
OdpowiedzUsuńPycha:) zrobiłam - już nie ma:( chociaż mama powiedziała, że ten lukier to ma smak jak coś z gabinetu dentystycznego, ale mi bardzo smakował:)
OdpowiedzUsuńMyślicie, że można zastąpić masło olejem kokosowym (nie ma smaku ani zapachu kokosa)?
OdpowiedzUsuń