Przepis z książki "Supper for a song" to adaptowana przez Tamasi Day-Lewis receptura samego Dana Leparda.
Przepis na blondies bananowe
- 300 g drobnego cukru z wanilią(ja dodałam bez wanilii)
- 2 łyżki wody
- 75 g orzechów brazylijskich ( u mnie laskowe)
- 100 g masła
- 200 g dobrej białej czekolady
- 2 banany, (200-225 g)
- 1 duże jajko
- ziarna z jednej laski wanilii ( u mnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 200 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Wykładamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm papierem do pieczenia.
75 g cukru wkładamy do małego rondelka i dolewamy wodę. Rozpuszczamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż cukier nabierze karmelowego koloru. Robimy test, odrobina syropu wlana do szklanki z zimną wodą sprawi, że syrop przybierze kształt kulki.
Rondelek zdejmujemy z ognia, do syropu dodajemy orzechy, mieszamy i natychmiast rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym powstałe toffi łamiemy lub kroimy na drobne kawałki.
Masło i białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem. Zdejmujemy z ognia.
Banany rozgniatamy w innej misce i mieszamy z resztą cukru, jajkiem i wanilią. Dodajemy rozpuszczona czekoladę i mieszamy aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy z masą i dodajemy posiekane orzechowe toffi.
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut lub do suchego patyczka. Umieszczamy foremkę z upieczonym ciastem na kratce i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy.
banany pasują tutaj znakomicie;)
OdpowiedzUsuńdopełniają blond cudo w 100%
pozdrawiam ciepło!
m.
Bardzo intrygujace! Uwielbiam ciasta z dodatkiem bananow.
OdpowiedzUsuńMniam, piękne i z całą pewnoscią pyszne. Bananowe ciacha są wspaniałe.
OdpowiedzUsuńUściski :*
Wygląda smakowicie;) takiego blondie jeszcze nie widzialam ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam blondies, ale wygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Puszyste i delikatne. Moje smaki :).
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam blondies i bardzo je polubiłam, ta wersja na pewno by mi smakowała, bo jest bananowa:D Mniam:)
OdpowiedzUsuńi bananowe i czekoladowe... pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, lubię wszystkie ciasta z dodatkiem bananów.
OdpowiedzUsuńod dawna kusi mnie zrobienie blondies, ale jakoś zawsze mi "nie po drodze" ;) pora w końcu się sprężyć i zrobić bo twoje wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń