Przepis na prosty keks (simple fruit cake)
- 100 g suszonych moreli
- 125 g śliwek kalifornijskich
- 125 g orzechów pecan, migdałów, włoskich, laskowych, lub mieszanka
- 150 g rodzynek
- 150 g masła, miękkiego
- 125 g jasnego brązowego cukru(light brown soft)
- 175 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 duże jajka, roztrzepane
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu
- cukier w kostkach grubo pokruszony (u mnie demarara)
Piekarnik nastawiamy na 150 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 18 na 18 cm.
Morele i śliwki kroimy na mniejsze części, orzechy grubo siekamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem.
Mąkę i cynamon przesiewamy do miski.
Mąkę i roztrzepane jajka dodajemy do utartego masła cały czas mieszając na wolnych obrotach. Dodajemy pokrojone suszone owoce, orzechy, rodzynki, sok i utartą skórkę z pomarańczy i cytryny, nektar z agawy(lub miód). Dobrze mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wygładzamy powierzchnię i posypujemy rozkruszonym cukrem. Pieczemy ok 1 1/4 godziny, pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"
A ja keksow nie lubilam. Rodzynki byly moja zmora, wydlubywalam je nawet z sernikow. Za to teraz lubie bardzo, wiec na kawalek takiego ciacha do kawy chetnie bym sie skusila!
OdpowiedzUsuńBardzo nadziany kawałek :)
OdpowiedzUsuńMocno owocowy i z pewnością pyszny. Kradnę duuuży kawał ;)
OdpowiedzUsuńja za keksem nie przepadam, ale lubię te niespodzianki w środku :)
OdpowiedzUsuńJaki boski keks! Ach, szkoda,że moj już się skończył. Cudo, Ewenko!:)
OdpowiedzUsuńsuper keks z dużą ilością orzechów i bakali jest najlepszy, cudny!!
OdpowiedzUsuńBo proste rozwiązania są najbardziej smakowite :)
OdpowiedzUsuńsuper, taki wypchany owocami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny. Lubię keksy z dużą ilością bakalii.
OdpowiedzUsuńwspaniale sie prezentuje z taka duza iloscia bakalii i wiem, ze smakuje pycha:)
OdpowiedzUsuńkeksy są najlepsze, najsmaczniejsze! bakalie <3
OdpowiedzUsuńJa również lubię bakalie i keks zawsze chętnie pochłonę z herbatą w parze.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbuję ten przepis, zwłaszcza ze względu na użycie soków z cytryny i pomarańczy! Zapraszam do zapoznania się z przepisem, według którego ja upiekłam świąteczny keks:
OdpowiedzUsuńhttp://relevancesofsenses.blogspot.com/2012/01/wieczor-trzech-kroli.html
wspaniały!!! uwielbiam z tak dużą ilością bakalii
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
'Fruit cake' - podoba mi się :) Bo przecież nie da się dosłownie przetłumaczyć idei naszego KEKSA:)
OdpowiedzUsuńA uwielbiam go!
Śliczne fotografie!
Ściskam!:*
mmmm uwielbiam suszone owoce. Niestety rzadko mam okazję piec takie ciasta, ponieważ moja siostra ich nie znosi, ale coś mi się wydaje,że przy najbliższej okazji zrobię je wbrew jej woli ;) wygląda super.
OdpowiedzUsuńlovepastries.blogspot.com