środa, 4 stycznia 2012

Prosty keks (simple fruit cake)

Od najmłodszych lat lubiłam wszelkie ciasta z bakaliami. Keks przez długie lata, należał do moich ulubionych wypieków. Choć dzisiaj nad keksy przedkładam inne ciasta, to jednak nadal chętnie sięgam po keksa. Ten bardzo prosty keks angielski jest wręcz najeżony bakaliami. Ciasto, tylko gdzieniegdzie wypełnia przestrzeń między suszonymi owocami i orzechami. Lekko cynamonowy smak i brązowy cukier dodają mu oryginalności. Keks jest bardzo smaczny, prosty do wykonania i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Keks nawet po 2 tygodniach, nie traci nic ze swego smaku.

Proste ciasto z bakaliami

 
  Przepis na prosty keks (simple fruit cake)
    Prosty keks (simple fruit cake)
  • 100 g suszonych moreli
  • 125 g śliwek kalifornijskich
  • 125 g orzechów pecan, migdałów, włoskich, laskowych, lub mieszanka
  • 150 g rodzynek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 125 g jasnego brązowego cukru(light brown soft)
  • 175 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu
  • cukier w kostkach grubo pokruszony (u mnie demarara)

Piekarnik nastawiamy na 150 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 18 na 18 cm.
Morele i śliwki kroimy na mniejsze części, orzechy grubo siekamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem.
Mąkę i cynamon przesiewamy do miski.
 Mąkę i roztrzepane jajka dodajemy do utartego masła cały czas mieszając na wolnych obrotach. Dodajemy pokrojone suszone owoce, orzechy, rodzynki, sok i utartą skórkę z pomarańczy i cytryny, nektar z agawy(lub miód). Dobrze mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wygładzamy powierzchnię i posypujemy rozkruszonym cukrem. Pieczemy ok 1 1/4 godziny, pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
 Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"

16 komentarzy:

  1. A ja keksow nie lubilam. Rodzynki byly moja zmora, wydlubywalam je nawet z sernikow. Za to teraz lubie bardzo, wiec na kawalek takiego ciacha do kawy chetnie bym sie skusila!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno owocowy i z pewnością pyszny. Kradnę duuuży kawał ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja za keksem nie przepadam, ale lubię te niespodzianki w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki boski keks! Ach, szkoda,że moj już się skończył. Cudo, Ewenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super keks z dużą ilością orzechów i bakali jest najlepszy, cudny!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo proste rozwiązania są najbardziej smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super, taki wypchany owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny. Lubię keksy z dużą ilością bakalii.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale sie prezentuje z taka duza iloscia bakalii i wiem, ze smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. keksy są najlepsze, najsmaczniejsze! bakalie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również lubię bakalie i keks zawsze chętnie pochłonę z herbatą w parze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Następnym razem wypróbuję ten przepis, zwłaszcza ze względu na użycie soków z cytryny i pomarańczy! Zapraszam do zapoznania się z przepisem, według którego ja upiekłam świąteczny keks:
    http://relevancesofsenses.blogspot.com/2012/01/wieczor-trzech-kroli.html

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały!!! uwielbiam z tak dużą ilością bakalii

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. 'Fruit cake' - podoba mi się :) Bo przecież nie da się dosłownie przetłumaczyć idei naszego KEKSA:)
    A uwielbiam go!

    Śliczne fotografie!
    Ściskam!:*

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmm uwielbiam suszone owoce. Niestety rzadko mam okazję piec takie ciasta, ponieważ moja siostra ich nie znosi, ale coś mi się wydaje,że przy najbliższej okazji zrobię je wbrew jej woli ;) wygląda super.
    lovepastries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)