Przepisy na inne, pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie aromatyczne w oleju
Śledzie z rodzynkami
Przepis na śledzie po kaszubsku
- 5-6 płatów filetów śledziowych
- 1/2 szklanki oleju
- 3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych
- 2 duże cebule, pokrojone w półplastry
- 200 g koncentratu pomidorowego(słoik)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Śledzie moczymy ok 2 godzin w wodzie lub w mleku.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Gdy cebulą będzie miękka dodajemy koncentrat, cukier, przyprawy oraz ogórki i śliwki. Jeszcze chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Odmoczone filety kroimy w niewielkie dzwonka i układamy w słoiku na przemian warstwy śledzi i sosu. Ostatnią warstwą ma być warstwa sosu. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
moje ulubione :) zawsze jem je gdy jestem na Helu. Sama jeszcze nie robiłam, zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńTeż muszę je zrobić - skusiłaś mnie tym przepisem Eweno :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
=)
ale mi sie zachcialo takiego sledzika, mniammm:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się zapowiadają te śledzie! Ja ostatnio wypróbowałam dwa przepisy na sledzika i jestem zachwycona. Twój tez skosztuję Ewenko.
OdpowiedzUsuńŚciskam ciepło:*
ja niestety zawsze kupuję śledzie po kaszubsku,pewnie takie domowe są o niebo lepsze
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, z chęcią bym taką rybkę zjadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te sledzie:)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
uwielbiam te śledziki ...cudnie wygladają, aż kubki smakowe mocniej pracują:) Szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie obierałam ogórków, ale raz to zrobiłam i polecam, zwłaszcza do takich śledzi.
OdpowiedzUsuńte sobie zrobie chyba
OdpowiedzUsuń