Przepis na sernik z bezą orzechowo-kokosową
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 750 g mielonego sera(dałam mielony śmietankowy, półtłusty)
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 1 czubata łyżka posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g orzechów włoskich ( u mnie laskowe)
Przygotowujemy ciasto:
z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. Wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i leciutko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st C
Przygotowujemy masę serową:
do sera dodajemy kolejno, mieszając, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę ziemniaczaną, rodzynki, skórkę pomarańczową i pianę ubitą z białek. Masę rozkładamy równomiernie na cieście i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C.
Przygotowujemy bezę:
do sztywnej piany ubitej z białek powoli dodajemy, cały czas ubijając, cukier. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Na upieczonym serniku rozsmarowujemy masę bezowa i wstawiamy na 20 minut do piekarnika.
Po wystudzeniu sernik wyjmujemy z formy.
Przepis z broszurki "Lubię gotować"
Świetnie to wygląda i z pewnością równie dobrze smakuje :D
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam sernika! Ten jest niezwykle smakowity, fajna ta beza:)
OdpowiedzUsuńOjej, jaki mnamusny :) Chce mi sie go :) I juz!
OdpowiedzUsuńmmm.. może i niesforny ten sernik, ale bardzo apatyczny :)
OdpowiedzUsuńapetyczny się znaczy :P
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada ten serniczek,bo tak właśnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUściski:*
Wygląda rewelacyjnie - lekko i puszyście :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, szkoda, że nie można skosztować :)
OdpowiedzUsuńw takiej kombinacji sernik na pewno smakuje wysmienicie:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj przywieźli mi piekarnik, jak uda się go zamontować to chyba zaszaleję :) polecasz coś dla amatora z piekarnika?
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńTu Karolina Brzezinska z tej strony dawno nie bylam na Pani blogu, ostatnio zaczelam sama piec i napewno bede tu czesciej zagladac po inspiracje ;] Narazie jedynie pieke szrlotke i kruche ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Slyvvia, o tak, smakuje świetnie!:)
OdpowiedzUsuńTyna, polecam do zrobienia!:)
Kartoflana, jak na już, to możesz się częstować;)
Łakomczuchy, na pewno był smaczny;)
Majana, i takiż był, jak się zapowiadał;) Uściski również dla Ciebie Majanko!
Nat, dziękuję:)
Avelina, zawsze można...upiec;)
Aga, tak, to świetna kombinacja!:)
Agu, jeśli jesteś początkująca, to na początek polecam jakieś muffiny lub brownies. Raczej zawsze wychodzą;) Jakby co, to pytaj pod postem.
Beata, dziękuję:)
Karolina, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz, może i Klaudia się kiedyś "zarazi" pieczeniem...? Pozdrawiam Cię również i jakby co, to śmiało pytaj!
Sernik wygląda ogromnie smakowicie! A powiem Ci, Eweno, że i w Polsce wcale nie jest łatwo o dobry ser na sernik. Najlepiej jednak byłoby mielić samemu...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Niesfornosc tylko dodaje mu uroku!
OdpowiedzUsuń