Przepis na niesamowicie bogate brownie z serem
- 100 g ciemnej czekolady
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę
- 2 duże jajka, o temp. pokojowej
- 375 g drobnego cukru
- 250 g maki
- 3 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki sody
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 50 g orzechów włoskich, pokrojonych
wierzch:
- 100 g masła
- 200 g dobrej jakości serka(cream cheese)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 duże jajko
- 200 g cukru pudru, przesianego
- 50 g orzechów włoskich, pokrojonych
Piekarnik nastawiamy na 170 st C
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20,5 na 25,5 cm lub 23 na 23 cm.
Łamiemy czekoladę i umieszczamy wraz z masłem w rondelku, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę, delikatnie mieszamy. Mieszamy z rozpuszczona czekoladą i wanilią. Wykładamy masę do foremki i posypujemy orzechami.
Przygotowujemy warstwę wierzchnią. Masło ubijamy z serkiem i wanilią aż będą gładkie. Dodajemy jajko i cukier puder i ubijamy na gładką masę. Wylewamy na ciasto w foremce, delikatnie rozsmarowujemy, posypujemy orzechami i pieczmy ok 50 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i pozostawiamy na kratce, oddzielamy nożem brzegi ciasta od foremki, studzimy i kroimy na kawałki.
Przepis z książki "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"
rewelacja... :)
OdpowiedzUsuńMi tam mało co jest za słodkie.. Czyli coś dla mnie. :D Ale po rodzicach, którzy z czekolad to najbardziej lubią tą 85% widzę, że mówią często "za słodkie", a jednak w tajemniczych okolicznościach ciacho znika. :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Takiego brownie jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńO mniam! Wygląda bosko ! Musi smakować wspaniale. !:)
OdpowiedzUsuńMmmm.... Z takim wierzchem musi smakowac cudownie!
OdpowiedzUsuńślinka cieknie na sam widok tego brownie. Myslę, że się skuszę, ale dopiero po świętach (;
OdpowiedzUsuńo jakie śmieszne, jestem ciekawa jak smakuje takie połączenie i nawet znam sposób żeby się o tym przekonać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do wzięcia udziału w akcji!
to ciasto to prawdziwa pychotka:)
OdpowiedzUsuńJa chyba dlatego ciągle się opieram przed brownie - jestem znana właśnie z manii dzielenia ilości cukru na pół i dopiero wtedy realizacji przepisu ;) Ale to wygląda...po prostu znakomicie. Może jednak się złamię?
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny deser
OdpowiedzUsuńteż bym się przełamała .. ;)
OdpowiedzUsuńsmakowite!