Kilkanaście lat trwało, zanim zdecydowałam się na skorzystanie z przepisu na szarlotkę sypaną z lukrem, no ale wtedy, gdy przepis ten trafił w moje ręce, pod koniec 20 wieku, dopiero zaczynałam przekonywać się do ciast z jabłkami. Tak, ta szarlotka sypana tylko potwierdza, że warto było się przekonać. Jest pyszna. Alkoholizowany lukier zaś, czyni z niej prawdziwy smakołyk. Z powodzeniem może pełnić rolę niewielkiego torciku. Polecam.
Przepis na szarlotkę sypaną z lukrem
Przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego
Przepis na szarlotkę sypaną z lukrem
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka mąki tortowej(dałam zwykłą - plain)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek wódki lub wody(u mnie rum)
- sok z jednej cytryny
Przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego
Sypana szarlotka jest znakomita. Z takim lukrem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńja sypanej jeszcze nie robiłam, mimo że to chyba najprostrza szarlotka z możliwych-tak słyszałam :) twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZnakomita szarlotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te szarlotke, nie tylko za prostote wykonania :) A z lukrem nabiera swiatecznego charakteru.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto... no i alkoholizowany lukier przemawia do mojej wyobraźni ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką szarlotkę!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDałabym teraz wiele za taki pyszny kawałek...
Boska! Uwielbiamy ją!:)
OdpowiedzUsuńMmm... Na samą myśl o sypanej szarlotce cieknie mi ślinka. To prawdziwy smakołyk!
OdpowiedzUsuńA ja się ciągle przymierzam do sypanej szarlotki i jeszcze jej nie zrobiłam, a teraz będę się przymierzać do Twojej lukrowanej:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
Uwielbiam szarlotki, ale nigdy nie robiłam sypanej. Myślę jednak, że przy moim jabłkowym obłędzie cukierniczym szybko skorzystam z Twojego przepisu. Kusi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Asia
Piekna jest-a czy takie gotowe prazone jabłka ze słoika sie nadają??
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Nie mam pojęcia! Istotą tego ciasta jest przechodzenie roztopionego masła z góry na dół i łączenie z suchymi składnikami podczas pieczenia, czy taka "zapora" z już ugotowanych jabłek powstrzyma ten proces, nie wiem. Ja bym spróbowała;)
Usuńprzepyszna jak zreszta wszystkie inne przepisy
OdpowiedzUsuńCieszę się, że szarlotka smakowała! Dziękuję za komentarz :)
Usuń