Ciasteczka z żurawiną, orzechami i białą czekoladą (przepis na ok 30 ciasteczek)
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g płatków owsianych
- 125 g miękkiego masła
- 75 g ciemnego miałkiego cukru (lub muscovado)
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 75 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów pekan lub włoskich, grubo posiekanych
- 150 g białej czekolady, posiekanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Masło i oba cukry wkładamy do miski i ucieramy do białości, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane, mieszamy po czym dodajemy żurawinę, pokrojone orzechy i posiekaną czekoladę.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Z ok 1 czubatej łyżeczki ciasta lepimy kulki i układamy na blaszce i lekko spłaszczamy widelcem, pamiętając o zachowaniu odstępów by ciasteczka nie skleiły się.
Pieczemy przez ok 15 minut. Ciasteczka są dość miękkie po upieczeniu, aby stwardniały przekładamy je wraz z papierem do pieczenia na zimną powierzchnię i pozostawiamy tam kilka minut, po czym przekładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki "Nigella Christmas"
Uwielbiam takie ciastka :)
OdpowiedzUsuńa jakie dwa cukry bo w przepisie tylko jeden?
OdpowiedzUsuńhaha, brakowało również masła. Dzięki Ewa :)
UsuńWłaściwie to ja nie widzę powodów, dla których dzieciom mogłyby takie ciacha nie smakować. Wyglądają na takie, co dosłownie same rozpuszczają się w ustach :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciacha z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj. Są bardzo smaczne, ale następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru. Na pewno będą często pieczone.
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie małe łapki:) ... a ciasteczka muszą być wysmienite:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, Wesołych Świąt :).
OdpowiedzUsuńZ chęcią takie ciasteczka przygotuję u siebie w domu:)
OdpowiedzUsuń