Ciasto ucierane z bakaliami
- 200 g masła, miękkiego
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 150 g dowolnych bakalii ( u mnie mieszanka bakali, ale mogą być same rodzynki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mało i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku dobrze ubijając po każdym dodaniu, dodajemy mąkę, mieszamy, a na koniec dodajemy bakalie.
Przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy kilka minut w foremce po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lubie takie ciasta. Czestuje sie kawalkiem ;)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie - tak lubię:)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle fajne i proste ciasto. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuń