środa, 17 grudnia 2014

Ciasto podwójnie imbirowe

Ciasto podwójnie imbirowe, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piernik. Bardzo wilgotne z charakterystyczną, ostrą nutą imbiru, który ja osobiście bardzo lubię w słodkościach. Ciasto jest bardzo smaczne a piękna barwa skutecznie zachęca do spróbowania.






Ciasto podwójnie imbirowe


  • 125 g masła, miękkiego
  • 125 ciemnego cukru muscovado lub ciemnego miałkiego cukru (soft dark brown)
  • 200 g mąki, przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki melasy (black tracle)
  • 5 łyżek marmolady pomarańczowej ( u mnie dżem morelowy)
  • 3 kulki parowanego imbiru w syropie, odsączonego i posiekanego na drobne kawałki
  • 100 g suszonych moreli, posiekanych na małe kawałki

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, niedużą foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukier umieszczamy w mikserze i ubijamy, aż będą połączone. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mielony imbir, po czym jajka lekko ubite z mlekiem i melasę. Mieszamy. Na koniec dodajemy 3 łyżki marmolady lub dżemu, posiekany imbir i morele i ponownie całość mieszamy.
Ciasto przenosimy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Gdy ciasto będzie już prawie wystudzone, delikatnie podgrzewamy resztę dżemu i rozprowadzamy go na wierzchu ciasta.



Przepis z książki S. Randell "Weekend baking"

4 komentarze:

  1. Ma piękny kolor, nastrajający na przyjemną jesień: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam podobny,był wyśmienity:)ja bardzo lubię dodatek imbiru do ciast,Twoje wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten bursztynowy kolor :) Też lubię imbirowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne składniki! Wygląda uroczo i bardzo smacznie. :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)