Ciasto podwójnie imbirowe
- 125 g masła, miękkiego
- 125 ciemnego cukru muscovado lub ciemnego miałkiego cukru (soft dark brown)
- 200 g mąki, przesianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 duże jajka
- 150 ml mleka
- 4 łyżki melasy (black tracle)
- 5 łyżek marmolady pomarańczowej ( u mnie dżem morelowy)
- 3 kulki parowanego imbiru w syropie, odsączonego i posiekanego na drobne kawałki
- 100 g suszonych moreli, posiekanych na małe kawałki
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, niedużą foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukier umieszczamy w mikserze i ubijamy, aż będą połączone. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mielony imbir, po czym jajka lekko ubite z mlekiem i melasę. Mieszamy. Na koniec dodajemy 3 łyżki marmolady lub dżemu, posiekany imbir i morele i ponownie całość mieszamy.
Ciasto przenosimy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Gdy ciasto będzie już prawie wystudzone, delikatnie podgrzewamy resztę dżemu i rozprowadzamy go na wierzchu ciasta.
Przepis z książki S. Randell "Weekend baking"
Ma piękny kolor, nastrajający na przyjemną jesień: )
OdpowiedzUsuńJadłam podobny,był wyśmienity:)ja bardzo lubię dodatek imbiru do ciast,Twoje wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPiękny ten bursztynowy kolor :) Też lubię imbirowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńCudowne składniki! Wygląda uroczo i bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)