Domowe dulce de leche
- 1 puszka mleka skondesowanego słodzonego (condensed milk)
- szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C
Puszkę otwieramy i zawartość przelewamy do żaroodpornego, niewielkiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i umieszczamy w drugim żaroodpornym naczyniu, do którego nalewamy wody, tak aby całe mleko znajdowało się w kąpieli wodnej (mniej więcej do 3/4 wysokości naczynia z mlekiem). Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy od 60 do 90 minut, co pół godziny sprawdzając poziom wody i w razie potrzeby dolewając. Gdy mleko nabierze karmelowej barwy, wyciągamy z piekarnika i mieszamy, by masa była gładka.
Pierwszy raz spotkałam się z podanym przez Ciebie sposobem. Wielkie dzięki, przyda się.
OdpowiedzUsuńod dziecka zawsze robię to gotując puszkę mleka i jeszcze nigdy mi nie wybuchła... chyba, że właśnie kuszę los :)
OdpowiedzUsuńale z drugiej strony polecam sprobowac gotowanie. Ja po prostu wrzucam puszkę do garnka z woda i gotuje, az przypomni mi się, zeby wylączyć. raz godzine, raz poltorej, raz dwie...w tej metodzie plusem jest to, ze mleko sie nie przypali, a w piekarniku jesli zapomnimy...
Zawsze w kuchni używam minutnika. Zawsze. Gdyby nie on, chyba większość potraw bym przypalała ;-)
UsuńPrzyznam szczerze, że ja raczej bałabym się, ze mi pęknie naczynie żaroodporne podczas uzupełniania wody (bo tak mi się już zdarzyło podczas pieczenia chleba) niż puszka, kóra gotuje się w wodzie:).... ale tak czy siak dulche de leche kocham:)
OdpowiedzUsuń