poniedziałek, 15 marca 2010

Filety rybne zapiekane z serem

Postanowiłam ostatnio powrócić do serwowania ryb. Bo to przecież i zdrowo i smacznie i zazwyczaj bardzo szybko. Z wielką ochotą więc wypróbowałam kolejny przepis na rybę. Zapiekaną z serem. Smaczną. Ekspresową.
Filety rybne zapiekane z serem


Filety rybne zapiekane z serem

  • 500 g filetów rybnych
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100-150 g żółtego sera(dałam Red Leicester)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Nagrzewamy piekarnik do temp 200 st C. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. W misce ubijamy śmietanę z mąką, dodajemy starcy ser, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Rybę kroimy na porcje i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem serowym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy natychmiast.
Z książeczki Renaty Pacer "Obiad w pół godziny"

5 komentarzy:

  1. ostatnio nieustannie jem ryby
    najbardziej smakuje mi pstrąg..

    a ta Twoja rybka to ma świetny kolor

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja :) Przepysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze wziac z Ciebie przyklad i tez wrocic do jedzenia ryb. Zawsze to sobie obiecuje a pozniej nic z tego nie wychodzi. Ta rybka na zdjeciu jednak mnie przekonala :) Wyglada przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. I to jest coś pysznego.Taka rybka:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejko, bardzo dobrze, że jesz tyle ryb. Są pyszne i zdrowe:) A kolor to od sera:))

    Kasia, pyszna rybka i bardzo prosta:)

    Majka, warto jeść ryby, bo to i smaczne i zdrowe i zawsze jakieś urozmaicenie:)

    Majano, zgadzam się, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)