Migdałowa babka maślana
- 250 g masła
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 22o g (1 szklanka) drobnego cukru
- 4 jajka
- 150 g (1 szklanka)mąki ze środkiem spulchniającym
- 75 g (1/2 szklanki) mąki
- 90 g (3/4 szklanki) mielonych migdałów
Piekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).
Ubijamy masło, esencję i cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy z przesianą mąką i migdałami.
Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 st C i pieczemy jeszcze 30 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
Jaka puszysta:) Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńPrzecudne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńMniam.
Takie czyste i proste zarazem!
Mniam, wygląda bardzo, bardzo apetycznie ta babeczka!:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Podejrzewam, że zjadłabym wszystkie 4 kawałki nie mogąc się od nich oderwać... :) uwielbiam migdały i wszystko, co migdałowe :)
OdpowiedzUsuńAż mam wzmożona produkcję śliny;) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapisane :)
OdpowiedzUsuńNjabardziej przemawia do mnie "maślanowowść" tej babeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka,bardzo apetycznie się prezentuje,chętnie bym się poczęstowała, ale własnie delektuję się swoją ;)
OdpowiedzUsuńdo porannej kawy też byłaby idealna...
OdpowiedzUsuńA ja lubię bardzo takie suche, babkowe ciasta :) I do tego z migdałami - ideał do kawy z duuużą ilością mleka :)
OdpowiedzUsuń