Bardzo rzadko eksperymentuję z
kurczakiem, a to tylko dlatego, że moi domownicy zastrzegają sobie, że ma być z mocno spieczoną skórką, "taki jak zawsze". Postanowiłam jednak zaryzykować i spróbować tego oto przepisu na
udka zapiekane w majonezie, znalezionego w jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego. Skórka może nie była tak "tradycyjnie" spieczona, ale myślę, że pyszna
serowo majonezowa skorupka dostatecznie to zrekompensowała. Polecam.
Udka zapiekane w majonezie
- 4 nieduże udka kurczaka
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- papryka, pieprz, sól
Udka solimy, posypujemy pieprzem i słodką papryką. Na każdym kładziemy plaster cebuli, posypujemy startym serem, nakładamy łyżkę majonezu. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 st C. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatą.
Moja siostra robi takie na rodzinne imprezy - pycha :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis! Wychodzą przepyszne udka:))))
OdpowiedzUsuńRobiłam karkówkę w majonezie, była pyszna więc udka też napewno smakują wspaniale:)
OdpowiedzUsuńcałkiem, całkiem... muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńtaka skorupka musi być bardzo dobra, zresztą ja lubię tego typu skorupki :)
OdpowiedzUsuńMmmm, taki kurczaczek musi smakować świetnie! Ta skorupka na wierzchu bardzo mnie ciekawi:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)))))))))
OdpowiedzUsuńPrzepis już sobie zapisałam.
OdpowiedzUsuńTo jak, ty robisz moją zapiekankę z kiszonej kapusty a ja Twoje udka ;)
Ja bym tam jeszcze chili dodala i sukces gwarantowany :)
OdpowiedzUsuńGrażyna, zgadzam się że pyszne, ale i na codzienny obiad świetnie si nadają, bardzo szybkie i łatwe w "obsłudze":)
OdpowiedzUsuńAndzia:)))
Wiosenka, to mnie tą karkówką zainteresowałaś:)
Mynoliko, wypróbuj kopniecznie:)
Aga, ta skorupka jest serowa, więc musi być dobra, a jeszcze majonez do tego, daję naprawdę specyficzny i pyszny smak
Majanko, pewnie, że świetnie smakuje:)
Polka:))))))
Edysia, umowa stoi!:)
Monikucha, jeśli chilli, to ja nie mam nic przeciwko:)
O jak ja bym wcięła takie udeczko :DDD
OdpowiedzUsuńIvon, polecam:)
OdpowiedzUsuń