Jagodzianki
ciasto:
- 500 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g bardzo miękkiego masła
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
farsz:
- 350 g jagód lub borówek amerykańskich
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 25 g masła
- 1 jajko, roztrzepane, do smarowania
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Za pomocą haka zagniatamy gładkie ciasto (można czynność wykonać ręcznie ). Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki wkładamy do miski i łączymy palcami. Jagody lub borówki obtaczamy w cukrze wymieszanym ze skrobią ziemniaczaną i odstawiamy.
Gdy ciasto będzie wyrośnięte, przekładamy je na lekko oprószony mąką blat, jeszcze raz krótko zagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta, kształtujemy niewielkie placuszki, nakładamy na środek łyżkę jagód i zlepiamy tworząc bułeczki o okrągłym lub owalnym kształcie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok pół godziny, aż ponownie podwoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut.
Przepis zapisany! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! ; )
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję jagodzianek! *.*
Cudownie wyglądają!
Uwielbiam<3
OdpowiedzUsuńprześliczne
OdpowiedzUsuńPysznie! Z kruszonką lub z lukrem najlepsze :>
OdpowiedzUsuńw poprzednim roku zrobiłam po raz pierwszy domowe jagodzianki! teraz nawet nie mam ochoty na te kupowane, niedługo zabieram się za nową produkcję i może nawet zamrożę kilka na zimę :)
OdpowiedzUsuńPiękne są!
OdpowiedzUsuńZrobię z myślą o mojej córce, która jest uzależniona od jagód i borówek amerykańskich.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za ich pieczenie, wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńBułeczki z tego przepisu wychodzą bardzo pyszne !
OdpowiedzUsuńPrzetestowane :)