- 600 ml śmietanki double cream (można zastąpić kremówką)
- 1 puszka (397 g) mleka skondensowanego, słodzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z ziarnami wanilii (można zastąpić zwykłym ekstraktem z wanilii lub użyć ziaren z 1 laski wanilii)
Śmietankę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w dużej misce. Dodajemy ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, ubijamy, aż masa zgęstnieje (uważamy, by nie ubić za mocno). Przekładamy do plastikowego naczynia, przykrywamy i wkładamy na 4 godziny do zamrażarki (po tym czasie lody powinny być już gotowe do spożycia).
pyszności:)
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają na cudownie kremowe! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! *.*
Lody prezentują się wspaniale!
Ja jednak robie bez smietany....
OdpowiedzUsuńMleko migdalowe(sojowe lub ryzowe)
Polpa(krem)z mleka kokosowego
Miòd
Maka carruba (Mączka z chleba świętojańskiego)
Ewenko jaka to puszka mleka? czy taka 530g? ...bo wydaje mi się za duża. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKasiu, troszkę mniejsza, taka 397g - tutaj tylko takie są i dlatego nie wspomniałam, ale już to naprawiam ;) Pozdrawiam :)
Usuńsuper, że bez jajek, tylko czy nie za słodkie? chyba spróbuję ;-)
OdpowiedzUsuń