Krokiety z soczewicą i pieczarkami
naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
farsz:
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 150 g brązowych pieczarek, drobno pokrojonych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 jajko, roztrzepane
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowujemy farsz.
Soczewicę zalewamy 1 1/2 szklanki wody, solimy i gotujemy do momentu wchłonięcia wody i powstania puree (ok 20 minut). W międzyczasie, na rozgrzanym maśle smażymy cebulę i pieczarki. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na każdy naleśnik wkładamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej i smażymy na maśle.
Bardzo lubię soczewicę, takie krokiety muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńte krokiety bez wątpienia pojawią się kiedyś na naszym stole, muszę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńJadłam tylko krokiety z kapusta i grzybami, jednak ta wersja z soczewica podoba mi się sto razy bardziej :)
OdpowiedzUsuń