- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 cebula, posiekana
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 szklanki białego wina
- 900 ml rosołku
- 2 łyżki masła
- 40 g sera pecorino romano, startego, plus dodatkowo do podania
- garstka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut, dodajemy papryczkę chilli i paprykę, smażymy dodatkowo kilka minut, dodajemy ryż oraz paprykę w proszku i kurkumę. Chwilę smażymy, mieszając, dolewamy wino i gotujemy, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodajemy około pół szklanki gorącego rosołku i na małym gazie gotujemy, do momentu wchłonięcia płynu przez ryż. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały rosołek. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy masło i starty ser, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane liśćmi bazylii i z płatkami sera
Ma bardzo ładny kolor, zresztą to, co paprykowe jest dobre, ale powiem Ci, że pokusiłabym się o dodanie papryki mielonej wędzonej- jest genialna i na pewno pasowałaby tu idealnie!: ))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na risotto. : )
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie! ; )
I dobry obiadek gotowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite risotto :)
OdpowiedzUsuń