niedziela, 29 czerwca 2014

Tort z orzechową bezą i czekoladowym kremem (na szóste urodziny bloga)

Dzisiaj mija 6 lat, odkąd powstał pierwszy wpis na moim blogu. Był w nim przepis na pavlovą z malinami, do dzisiaj jeden z moich ulubionych deserów. Uwielbiam pavlovą! Pozostaję więc dalej w temacie bezy, choć dzisiaj jej znacznie cięższa wersja, z grubo mielonymi orzechami laskowymi i wytrawnym mocno czekoladowym kremem. Deser jest idealny na cały rok, ale ponieważ jest lato, dodatek w postaci moich ulubionych owoców, malin, będzie jak znalazł. Torcik jest nietuzinkowy i zwyczajnie pyszny!





Tort z orzechową bezą i czekoladowym kremem



Orzechowe blaty bezowe:

  • 185 g orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych
  • 250 g jasnego cukru muscovado
  • 6 białek
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 300 g dobrej ciemnej czekolady
  • 350 g śmietanki double cream (można zastąpić kremówką)
  • 2 łyżki brandy, opcjonalnie

  • 150 g malin, opcjonalnie lub wiórki tartej czekolady


Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i zmielone orzechy mieszamy razem i dodajemy do białek, delikatnie mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 140 st C, dużą blachę lub dwie mniejsze wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i każdą część wykładamy na papier i tworzymy okrąg o średnicy mniej więcej 20 cm. Pieczemy ok 1 godziny, aż beza będzie krucha, otwieramy drzwi piekarnika i dosuszamy bezę przy otwartym piekarniku.

W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Śmietankę podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy). Czekoladę łamiemy i wkładamy do rondelka ze śmietaną, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Ewentualnie dodajemy 2 łyżki brandy i mieszamy. Odstawiamy, do momentu, aż masa zgęstnieje. Orzechowy blat umieszczamy na paterze i przekładamy połową masy czekoladowej. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część czekoladowego kremu. Ozdabiamy malinami lub wiórkami czekolady. 


17 komentarzy:

  1. Wow, tort prezentuje się wspaniale! ; )
    Super zdjęcia! *.*
    Gratuluję rocznicy na blogu i życzę dalszych sukcesów w blogowaniu! : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm....wspanialy torcik! Idealny na uczczenie takiej rocznicy. Gratuluje i zycze Ci jeszcze wiele lat pysznego blogowania :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny tort!
    Z okazji rocznicy bloga życzę wielu dalszych inspiracji kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękny tort Kochana! Wszystkiego najlepszego i wielu,cudownych inspiracji :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję Ci bardzo :) Pozdrawiam Cię również bardzo serdecznie :)

      Usuń
  5. Ależ piękna propozycja :) Wszystkiego najpiękniejszego dla Ciebie z Okazji Tych Urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ups, przekleilam komentarz pozostawiony u Eweliny. A wydawalo mi sie, ze przeklejam ten niezapisany za pierwszym razem.
    A wiec od nowa.

    Gratuleje wytrwalaosci! Tyle pracy przez taki czas! Wow!
    A torcik musi smakowac oblednie!

    Serdecznosci

    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torcik był rzeczywiście obłędny! Sama się sobie dziwię, że jeszcze bloguję ;) Dziękuję serdecznie Aniu :)

      Usuń
  8. Obłędne te spody, do tego czekolada i malina - niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno tu nie zaglądałem, ale widzę , że muszę wchodzić częściej. Świetny ten torcik, mam dużo ochotę na taki sam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Piotrze częściej:) Torcik naprawdę polecam. Pyszny!

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)