Tagliatelle z brokułami
- 250 g makaronu tagliatelle
- średniej wielkości brokuł (ok 350 g )
- 5 łyżek oleju z oliwek
- 6 filetów anchovy, odcedzonych i posiekanych
- 2 świeże czerwone papryczki chilli, drobno posiekane
- 100 g bułki tartej
Tagliatelle gotujemy w dużym garnku osolonej wody, przez około 10 minut. Brokuła dzielimy na małe części i dodajemy do makaronu 3 minuty przed końcem gotowania.
W międzyczasie podgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i smażymy anchovy oraz papryczki, dodajemy bułkę tartą i kontynuujemy przez ok 5 minut, aż bułka nabierze złotej barwy.
Tagliatelle i brokuła odcedzamy, mieszamy z 3/4 bułki podsmażonej bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane pozostałą bułką tartą.
Mmm, ależ pyszności tu serwujesz Ewenko, aż się zrobiłam głodna.:)
OdpowiedzUsuń