piątek, 20 czerwca 2014

Polędwiczki wieprzowe z cebulą

Polędwiczki wieprzowe z cebulą to jedno z prostszych i bardzo smacznych dań. Polędwiczki wieprzowe są delikatnym, nie wymagającym długiego gotowania mięsem, więc przyrządzenie ich zajmie niewiele czasu. Smażona cebula w połączeniu z mięsem smakuje wyśmienicie. To połączenie tylko potwierdza zasadę, że im prościej tym smaczniej.


Polędwiczki duszone w cebuli


Polędwiczki wieprzowe z cebulą

  • 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry ok 2 cm
  • 4 spore cebule, pokrojone w plastry
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do obtaczania


Plasterki polędwicy spłaszczamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do momentu, aż będą rumiane. Na oddzielnej patelni smażymy cebulę, aż stanie się szklista, do cebuli dodajemy usmażone polędwiczki, przykrywamy i dusimy jeszcze ok 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny sposób na przyrządzenie polędwiczek - podoba mi się ten przepis, kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne już robiłam kilka razy

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)