Muffiny z ziarnami
- 225 g maki samorosnacej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli
- 40 g polenty lub mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół
- 60 g ziaren słonecznika lub dyni, lub mieszanka tych ziaren
- 1 łyżka ziaren sezamowych, plus 2 łyżeczki
- sól i świeżo zmielony pieprze do smaku
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 1/2 łyżki oleju z oliwek
- 150 ml mleka
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin, wykładamy ją papilotkami lub natłuszczamy.
Mąkę, polentę, proszek do pieczenia, suszone ziła, ziarna słonecznika i dyni oraz 1 łyżkę ziaren sezamowych umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej misce lub w dzbanku, mieszamy jajo, olej z oliwek i mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko, do połączenia składników.
Przekładamy łyżką masę do foremek i posypujemy 2 łyżeczkami ziaren sezamowych. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i podajemy.
Inspiracja z książki "Muffins Galore" C. Atkinson
Witam:) bardzo spodobał mi się Pani przepis na te muffinki ale mam pytanie: czy do ciasta mogę dla urozmaicenia dodać np. ser żółty i czy jeśli używam mąki zwykłej to łącznie proszku do pieczenia będzie 1,5 łyżeczki? Pozdrawiam :* Świetny blog:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:) Tak, oczywiście ser żółty można dodać, będą jeszcze lepsze - choć bardziej kaloryczne, niestety ;) W przypadku użycia mąki zwykłej, dodajemy to co w przepisie i dodatkową łyżeczkę czyli razem 1,5 łyżeczki. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Usuńświetny przepis, wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń