Sernik marchewkowy
- 50 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania
- 50 g drobnego cukru
- 60 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 275 g serka kremowego (typu philadelphia)
- 3 jajka
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 100 g drobnego cukru
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 175 g młodej marchewki, obranej i startej na tarce o drobnych oczkach
- 150 ml śmietany double cream (można zastąpić kremówką)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dokładnie natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i ekstrakt migdałowy ubijamy do białości i wykładamy do foremki, pieczemy przez 10 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione. Zostawiamy do wystudzenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 st C.
Przygotowujemy masę serową. W dużej misce ubijamy ciasto z żółtkami, ekstraktem migdałowym, 50 g cukru, mielonymi migdałami, starą marchewką i śmietaną.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo pozostałe 50 g cukru stale ubijając. Delikatnie łączymy z marchewkowo-serową masą.
Delikatnie przekładamy na podpieczone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 1/2 godziny. wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis na podstawie przepisu z książki Paula Hollywood "How to bake"
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, pierwszy raz się z takim spotykam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czegoś takiego...
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietnie się preentuje!
Będę musiała w końcu przygotować - dyniowe bardzo lubię, więc taki też powinien mi zasmakować ;)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda kusząco :)
Takie sernika to ja jeszcze nie jadłam i będę musiała zdecydowanie spróbować; ))
OdpowiedzUsuń