Batoniki czekoladowe z imbirem
- 200 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
- 100 g masła, pokrojonego w kostki
- 1 łyżka złotego syropu lub miodu
- 75 g kandyzowanego imbiru
- 150 g herbatników digestive
Keksówkę o wymiarach ok 20 na 10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę, masło, złoty syrop lub miód wkładamy do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i pozostawiamy, aż do rozpuszczenia czekolady od czasu do czasu mieszając (można składniki umieścić też w rondelku, lekko podgrzać, wyłączyć gaz i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników).
W międzyczasie grubo siekamy imbir i zgniatamy herbatniki na dość grube kawałki. Mieszamy oba składniki i przekładamy do miski, do której wlewamy następnie rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Przekładamy czekoladową mieszankę do przygotowanej foremki i wygładzamy. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała. Kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Przepis z ksiązki Hugh Fearnley-Whittingstall "Three Good Things"
Uwielbiam blok czekoladowy :) Zakochałam się od pierwszego spróbowania :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie. Uwielbiam imbir, także coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńMój ukochany blok w wersji imbirowej, jestem na tak! :)
OdpowiedzUsuńOch, wspaniałe! Wieki nie jadlam bloku czekoladowego. Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńTo jest naprawdę pyszne i ile szczęścia podczas jedzenia ! :)
OdpowiedzUsuń